analytics

07 април, 2018

SRCE KOJE KUCA, ALI IZ LABORATORIJE

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija razvili su u laboratoriji srčani mišić koji kuca. Laboratorijski uzgojeno srce dobili su od matičnih ćelija, a ovo je prvi put u istoriji da je laboratorijsko srce toliko dobro da može biti korišćeno u medicinskim istraživanjima, odnosno da može oponašati pravo ljudsko srce - kuca kao ljudsko srce i ima jednake strukture tkiva.
Naučnici su uspeli da stvore ovakvo srce jer su koristili drugačiju metodu, nego dosad. Ranije su koristili zrelije matične ćelije koje su mogle da stvore tkivo koje im je potrebno za proučavanje, a sada su odlučili da pokušaju sa matičnim ćelijama u vrlo ranom procesu razvoja, kojima je bilo lakše manipulisati.

Kako bi ubrzali razvoj laboratorijskog srčanog mišića, naučnici su slali u njega električne impulse kako bi stimulirali kontrakcije, što je tačno ono što se događa u zdravome srcu. 
Trebalo im je samo četiri sedmice da uzgoje srce koje je dovoljno zrelo da može da sekoristi u istraživanjima, odnosno oponaša srce odrasle osobe. Ovo otkriće pomoći će nauci u boljem proučavanju ljudskog srca i testiranja lekova za srce jer laboratorijsko srce može oponašati organ bolesne ili zdrave osobe, odnosno šta god naučnici traže.

Izvor: SD

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.