analytics

15 децембар, 2012

ČUDO NAŠEG TELA - UNUTRAŠNJI ORGANI

UNUTRAŠNJI  ORGANI

Iako ih ne vidimo i na njih ne obraćamo pažnju dok nas ne zabole, unutrašnji organi su oni koji nam omogućavaju da dišemo, jedemo, hodamo.


Najveći unutrašnji organ je tanko crevo. Ono je 4 puta duže od dužine našeg tela i opet stane u naš stomak. Srce stvara mlaz krvi koji bi mogao biti 30 metara dug. Vidite, nije ni čudo što lako možete osetiti njegove otkucaje. 
Kiseline koje čovek stvara ne treba olako shvatiti. Hlorovodonična kiselina koja se nalazi u želucu, ne samo da može svartiti picu, nego i mnoge vrste metala. 
Procenjuje se da ljudsko telo ima 100 000 kilometara krvnih sudova. Obim zemlje je oko 35000 kilometara. 
Sluzokoža želuca se obnavlja svaka 3-4 dana zbog kiseline koja smanjuje život ćelijama sluznice želuca. 
Površina pluća je jednaka teniskom terenu. U cilju boljeg snabdevanja kiseonikom, tu su hiljade malih cevčica kroz koje prolazi vazduh, a koje zovemo bronhije. Pored bronhija, tu su i nalik grožđu alveole koje služe za razmenu kisonika i ugljen-dioksida.  
Frekvenca srca je nešto viša kod žena nego kod muškaraca. Razlog je što su žene manje od njih. 
Naučnici su prebrojali preko 500 različitih funkcija jetre. Sada probajte da zamislite rad Vaše jetre posle noćnog pijanstva. Za početak, proizvodi žuč, uništava otrove koje unesemo i koji se stvore u telu, razgrađuje crvena krvna zrnca, pravi proteine i mnogo što-šta. 
Srce je veličine 2 pesnice, a  aorta ima prečnik baštenskog creva. Aorta treba svakom organu da donese kiseonik. 
Levo plućno krilo je manje od desnog. To je tako, jer mora napraviti prostor za srce. Dosta organa je moguće otkloniti a da čovek može da živeti dalje. Naravno, neće mu biti isto kao kada ih je imao. Uvek se oseća veliki nedostatak, makar i jednog organa. Samo uz sve njih, možemo se osećati stvarno dobro. Mogu se ukloniti želudac, slezina, 75% jetre, 80% creva, jedan bubreg, jedno plućno krilo i gotovo svaki organ iz karlice. 
Nadbubrežne žlezde menjaju veličinu tokom života. One su odmah iznad bubrega kako im i ime kaže. Odgovorne su za stvaranje mnogih životno važnih supstanci od kojih je samo "jedan od" - Adrenalin. U sedmom mesecu trudnoće nadbubrežne žlezde su iste veličine kao bubrezi fetusa. Po rođenju su se tek neznatno smanjile. Ustvari, u starosti su nadbubrežne žlezde toliko male, da se jedva mogu videti. 




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.