analytics

15 август, 2011

EREKTILNA DISFUNKCIJA

Erektilna disfunkcija je jedan od najranijih simptoma ateroskleroze. Dajem vam članak objavljen u" Ilustrovanoj politici" posvećen ovoj temi. Na pitanja novinara odgovarala autorka bloga.


KADA SAN POSTAJE STVARNOST

Da li zaista danas ima leka impotenciji, ili je to samo reklama i preuveličana priča?
Naravno da ima. Prošlo je dosta godina kako se taj problem izučava, i praktično bi bilo nemoguće da nije napravljen nikakav korak unapred.

Mnogi od nas i ne znaju baš tačno šta je impotencija. Mnogi o tome imaju zablude i predrasude, pa ne bi bilo loše da to objasnimo
Impotencija se danas zapravo zove erektilna disfunkcija, i sama definicija će Vam objasniti zašto. To je: trajna ili ponovljena nemogućnost muškarca da postigne i/ili održi erekciju penisa neophodnu za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost.

Koliki je to problem u današnjem svetu?
Smatra se da danas 150 miliona muškaraca u svetu ima problem sa seksualnim činom. Do 2025.godine se očekuje da taj broj bude 322 miliona. Naravno, treba uzeti u obzir da je taj broj daleko veći, jer su ove procene napravljene na osnovu muškaraca koji su pristali na ankete i eventualno na preglede.

Gde je zapravo stvarno problem?
Nekada se smatralo da je sve u mozgu muškarca. Danas se zna da to ne mora biti tako, i da je sa starošću muškarca sve manje tako. Godine čine svoje. Krvni sudovi stare, sužavaju se, a kada se tome pridruže druge bolesti, neuspeh je siguran. Faktori  koji  negativno utiču na potenciju muškarca su: hipertenzija,dijabetes, povišene masnoće u krvi i pušenje.

U, pa to je onda veliki broj?!
Jeste, ali  u svetu samo 47% muškaraca prijavljuje problem, a kod nas daleeeko manje. To je velika šteta, jer je danas lečenje lako i komforno. Nekada su se za poboljšanje erektilne disfunkcije koristila nezgrapna pomagala, danas je sve drugačije. Savremena medicina i tehnologija je omogućila da se ona danas leči lekovima.

Da, danas su već svi čuli za te lekove. Mnogi misle da su oni opasni. Da li je to tačno?
Mi kao narod imamo mnogo zabluda, pa tako i u vezi sa lekovima.  Tako ni zabluda o ovoj vrsti lekova nije neobična. Najpre, ljudima treba objasniti kako lek deluje da se ne bi plašili. U samom polnom organu preko nekih važnih enzima dolazi do proširenja krvnih sudova, i to omogućava dobar i dugotrajan odnos. Sada, kada znamo da lek deluje tako što širi krvne sudove organa, mesta za strah više nema. Prvenac u ovoj proizvodnji  i najpopularniji danas je “plava pilula”, i ona je i napravljena da bi se lečili bolesnici koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Nakon skoro 20 godina upotrebe, ova grupa lekova je dobila upotrebu i u drugim oboljenjima, kao što su plućna hipertenzija i neke druge. Bolesnici koji koriste preparate nitrata bi trebalo da obrate pažnju pri upotrebi lekova za poboljšanje seksualne aktivnosti. Ne zato što će ih ovaj lek ubiti, nego zato što on dovodi do blagog snižavanja krvnog pritiska, ali samo za 7 mm živinog stuba, i to sistolnog krvnog pritiska. Dan kada planiraju da se bolje provedu, mogu slobodno smanjiti doze nitrata ili ih potpuno preskočiti. Lek koji će uzeti, uradiće deo posla samih nitrata.

Da li od ovih lekova može da se umre?
NE! Ljudi u godinama i bolesnici sa kardiovaskularnim oboljenjima i dijabetičari, teorijski i praktično svakog momenta u životu imaju taj rizik. Rizik se prema svim istraživanjima urađenim protekle decenije zapravo SMANJUJE.  To je i logicno. Ono što širi već sužene krvne sudove, i fizičkim i biohemijskim dejstvom leka može samo da pomogne.

Ovo deluje vrlo optimisticno.
Naravno. Kada se o nekim stvarima više zna, strahovi nestaju. Ako  tome još dodam koliko njih je bilo zadovoljno, možda i poslednja sumnja nestane. U svim istraživanjima 92% muskarca je bilo zadovoljno terapijom, a 95% njihovih partnera je želelo da njihov partner nastavi sa uzimanjem leka. Ono što je bitno, uspeh terapije se održava godinama, i veći je od 90% sve vreme! On ne nestaje.  Nesrećna okolnost je što ovi lekovi “ne idu na recept”, a cena im nije mala. Doduše, sve što je dobro ima svoju cenu, i nikada nije mala.

Koliko traje efekat leka, kada cena već nije mala?
Ima ih različitih. Kod nas su tri registrovana, dva sa kraćim dejstvom (realno oko 2-3 sata, u koje spada i čuveni “plavi dijamant”), i jedan sa trajanjem do 48h. Ne treba očekivati čudo sa lekom koji traje 48 h, ali lep doživljaj je zagarantovan.  

Preporučujete ih?
Naravno, i mislim da će oni svoje mesto u životu muškarca , ali i žena…da i žena, jer i žene uzimaju te lekove sa uspehom, tek dobiti svoje mesto. Zadovljstvo koje pruža ljudima i samopouzdanje koje daje muškarcima nije mala stvar. Gete je jednom rekao: “Rado se sećam vremena kada su svi moji udovi bili mlitavi sem jednog. Ti dani su prošli, i sada su svi kruti, sem jednog”. Ovo je 21. vek, i vreme je za promene!




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.