analytics

16 јул, 2018

KAKO DA PRAVILNO IZMERITE KRVNI PRITISAK

Postoje 3 tipa aparata za merenje krvnog pritiska:

1. živin - zabranjen je zbog hroničnog trovanja isparenjima žive. 
2. anerodni ili auskultacijski
3. digitalni

 





Pritisak se može meriti u različitim pozicijama tela, ali je najpravilnije sedeći. 
Merenje pritiska

Sesti, ruku staviti na sto i opustiti je. Opustiti i sebe, mislite da ste na moru. Staviti povesku oko lakta tako da bude 1 - 2 prsta iznad lakatne jame. Crevo koje viri iz poveske mora biti na sredini unutrašnje strane ruke. Na taj način prati arteriju sa koje beleži rezultate. Napumpati povesku do 200mmHG, i polako popuštati vazduh. 

Aparat za merenje pritiska


Postoji pet Korotkovljevih tonova koji se u tom popuštanju vazduha mogu čuti. Za laike su najvažniji PRVI i POSLEDNJI ton.  Baš oni se NAJTIŠE čuju. Stoga se dešava da se izmere niže vrednosti sistolnog ("gornjeg"), i više vrednosti dijastolnog ("donjeg") krvnog pritiska. Tako se stvara iluzija i strah od "sastavljanja" pritisaka. 

Sastavljanje krvnih pritisaka u prirodi NE POSTOJI, i NIKADA se ne događa !!! Ne treba se plašiti toga, kao ni potencijalne "smrti ako se sastave". 
Sa digitalnim samomeračem je merenje lakše i tačnije, zaniva se na jednom pritisku na dugme. U ovom slučaju treba voditi računa da su baterije dobro napunjene.

Ako ponavljate merenje, skinite i namestite ponovo povesku. Kada merite krvni pritisak, merite na goloj ruci. Ne zavrćite rukave, jer kao laik ne možete znati da li ste napraviili "duplu povesku": Ako prvo stegnete rukavom, ponovno stezanje poveske (manžetne) aparata za pritisak, daće netačnu vrednost. Vežbajte, jer vežba čini majstora. 

Ne zaboravite da se pritisak stalno menja, kao i frekvenca srca. Može se i u sekudni promeniti ako je organizmu potrebno. Oscilacije krvnog pritiska prestaju samo pred smrt. 

autor : Dr Maja Nešović

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.