analytics

08 април, 2018

SUPLEMENTI ILI NE - PITANJE JE SAD

Pola Amerikanaca uzima neki oblik suplemenata. Neki mogu pobošljšati zdravlje, neki nemaju nikakav uticaj, a neki mogu biti štetni. Zato je izuzetno važno dobiti odgovor na pitanje: Suplementi ili ne?
"Kupci neka paze!" kaže dr Joan Manson, šef prevetivne medicine u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, i Profesor na Harvard medicinskom fakultetu.
"Mnogi od preparata ne prolaze rigorozne kontrole koje moraju lekovi da prođu. Jedan broj zaista pokazuje korist, ali taj broj nije velik. Prikazano je njih sedam.

1. VITAMIN D

hrana bogata vitaminom D
Vitamin D promoviše apsorpciju kalcijuma u telu. To preuzimanje nije nimalo jednostavno, i zahteva angažman više organa. Da li uzimanje viška vitamina D opterećuje bubrege? Većini žena u menopauzi, to dodatno uzimanje nije ni potrebno. Naročito ženama koje žive na Mediteranu, gde je dovoljno Sunca, a ono je pokretač celog procesa metabolizma kalcijuma. Takođe je nepotreban i gojaznim ženama. Masno tkivo je metabolički aktivno, i štiti te žene od osteoporoze. Neko opravdanje za uzimanje svakako postoji kod starijih od 70 godina, gde je viđen boljitak. Količine vitamina dnevno bi bile oko 800 IU. Savetuje se i uzimanje tune, lososa, mleka i pečuraka. 

2. PAZITE SE INTERAKCIJE MEĐU LEKOVIMA

Mnogi ljudi koriste biljke u raznim oblicima radi lečenja depresije i nervoze. Treba voditi računa ako su Vam doktori kombinovali lekove za lečenje depresije, kontraceptivne pilule ili lekove iz grupe statina, a vi već uzimate neke suplemente, da bi ova stanja poboljšali. Ukoliko ovo primetite, javite se lekaru pre kombinovanja. Veliki broj suplemenata će ostati, i neće Vas ugroziti.
 
3. KALCIJUM

hrana bogata kalcijumom
Kalcijum se najbolje apsorbuje iz hrane. Jedna čaša jogurta sadrži 1/5 dnevnih potreba. Kalcijum dolazi i iz žitarica, sokova i drugih mlečnih proizvoda. Višak kalcijuma koji bi uneli, otišao bi urinom u neku od obližnjih reka, ili bi se deponovao u krvne sudove.



4. SRBIJA I VITAMINI

Na teritorijama na kojima se Srbija nalazi, kakvu god hranu da jedete, ili da ne jedete, dodatni vitamini nisu potrebni. Šta više jedna od studija u svetu, iz 2011. godine je ispitivala 40.000 žena starijih od 19 godina. Pokazalo se da su žene koje su uzimale suplemente češće umirale, u odnosu na žene koje nisu uzimale ništa. 
Međutim, druga studija iz 2015. godine je pokazala da žene koje su uzimale multivitamine 3.4 g u kontinuiteu, imaju manji rizik da obole od kardiovaksulrnih oboljenja. 

5. RIBLJE ULJE KAO SUPLEMENT

Omega 3 se smatra zaštitnom supstancom za nastanak srčanih bolesti. Studija u NEJM od pre nekoliko godina sa 6 000 ljudi, nije pokazala dobitak u prevenciji. Ipak, doktori se slažu da treba uzimati Omegu 3, ali iz hrane. A ribe treba biti dva puta nedeljno na jelovniku (American Heart Association - Dietary Guidelines). Ukoliko ne volite ribu, naćićete ih u lanu, orahu, avokadu.

6. KAVA - KAVA

Neželjeni efekti su u vidu potencijalnog oštećenja jetre. Kava-kava potiče iz korena biljke Piper methysticum. Odlična je za smanjenje anksioznosti i za lečenje nesanice. Nažalost, moguće je, iako ne kod svih, da ošteti jetru. Štaviše u tolikoj meri, da se završi smrću. Ima i interakcije sa lekovima iz grupe antikonvulziva, antipsihotika, i lekova za lečenje Parkisnsonove bolesti.

7. SOJA 

soja u ishrani
Oprezno zbog estrogena. Tofu i sojino mleko sadrže dosta proteina, vlakana i brojne minerale. Neke žene ih koriste u periodu menopauze. Treba voditi računa jer povišen nivo estrogena može voditi u karcinom dojke. American Cancer Society navodi da je ova veza soje i kancera kompleksna, kontroverzna i razvija se. Svaka bojazan i sumnja vode dalje od soje. 





Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.