analytics

13 јул, 2017

KETAMIN I DEPRESIJA

Znamo da su depresije u zamahu. Šesnaest miliona Amerikanaca godišnje oboli od njenih raznih oblika. Ukoliko se ne leči, vrlo često, pored neraspolozenja i zluradosti, vodi u alkoholozam, gojaznost čak i samoubistvo.

Od skoro su na osnovu dogogodišnjeg praćenja probali sa davanjem anestetika Ketamina. Rezultati dve studije su bili toliko dobri, da se FDA vrlo brzo oglasio, i stavio neke od indikacija. Dostupnost je još uvek teška. Vezana je za ketaminske klinike i naučna istraživanja. 

"Ovo je za sada najveći pomak u lečenju depresija, a da sam ja video", izjavio je Žerar Sanakora, direktor programa za istraživanje i lečenje depresije Jel univerziteta.

Prvi put je upotrebljen u ratu u Vijetnamu tokom operacija. Prvenstveno je služio da ublaži bol. U lečenju depresije daje se u venu nekoliko puta tokom nedelju do dve. Zatim na mesec - dva po jedna doza. Nema velikih neželjnih efekata, ako se primenjuje u dozama koje predlažu lekari i prema pravim indikacijama. Sem povremenih bezopasnih skokova krvnog pritiska i srčane frekvence, ništa drugo, značajno, nije zabeleženo. 

Zdravstvena osiguranja uglavnom ne pokrivaju ove troškove, a cene ketamina su više stotina dolara. 
Ovo je samo nešto malo od informacija. Kako se lečenje dalje bude razvijalo, a broj bolesnika povećevao, ja ću vas izveštavati.

Izvor : webmd.com

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.