analytics

14 новембар, 2016

APARAT KOJI OŽIVLJAVA MRTVO SRCE


Američka firma iz Masačusetsa "Transmedik" razvila je novi sistem za očuvanje srca i nakon što se ono izvadi iz osobe koja je donor.



Do sada se prilikom transplantacije srce hladilo kako bi se organ u potpunosti očuvao, ali zahvaljujući novom sistemu srce se nalazi u kutiji koja organu pribavlja toplotu, kiseonik, krv i hranjive stvari kako bi ono ostalo očuvano. 
Kutija košta 250.000 dolara, zbog čega nije dostupna svim bolnicama. Može da reanimira srce koje je prestalo da kucati u telu. 
Novi sistem bi ujedno mogao povećati broj transplantacija srca tokom godine jer se u poslednjih 20 godina godišnje obavljalo 2.400 transplantacija ovog organa. 
Hirurg Korkut Ujgun za "Technology Review" rekao je da je firma otvorila novo polje u medicini i da veruje kako ćemo jednog dana imati tehnologiju koja će moći da oživi ostale organe poput jetre i to satima nakon smrti osobe u kojoj se organ nalazi. 
Do sada se navodi kako postoji 15 uspešnih slučajeva ovog sistema u Velikoj Britaniji i Australiji kada je reanimirano srce nakon što su donori organa umrli. 
Novim sistemom se može oživeti srce umrle osobe, zbog čega doktori mogu nadzirati dotok krvi do određenih organa pre nego što izvade srce iz osobe. 
Nova tehnologija sa sobom povlači određena moralna pitanja poput onog koje se odnosi na klasificiranje kada je pacijent zapravo mrtav. 
“Kako se može reći da je proces nepovratan kada se u drugom telu obnavlja funkcija cirkulacije krvi? Skloni smo da previdimo sve jer želimo da presađujemo organe. Moj argument je da ti organi nisu mrtvi, ali to uopšte nije bitno. Pitanje je da li se tim organima čini šteta, ali bih rekao - ne”, kaže Robert Truog, stručnjak za medicinsku etiku sa Univerziteta Harvard.

izvor : B92.net

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.