analytics

17 јул, 2016

BEOGRAD JE SVET

ZANIMLJIVOSTI


U Beogradu je ovog vikenda, po prvi put, održan kongres pod nazivom "Lečenje kardiovaskularnih bolesti". Ono što je novo, to je da su doktori iz nekoliko zemalja  Bliskog istoka, rešili, da po prvi put, svoj kongres održe u Beogradu.

LEČENJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI


Bili smo dobri domaćini, i ugostili smo 180 doktora iz: Libana, Palestine, Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Emirata.Imali smo prilike da čujemo najpoznatije predavače iz sveta, gde bih posebno izdvojila Profesora Roberta Ferarija,koji je još jednom pokazao da se i velika znajanja mogu kratko, jasno i jednostavno prikazati.


Ono što je važno za lečenje, to je da je više nego ikada stavljen značaj na nefarmakološke mere lečenja. To je onaj deo koji bolesnik mora da uloži u sebe. To je nažalost onaj deo lečenje, koji se jako retko sreće kod bolesnika. Uglavnom najveći broj ljudi očekuje sve, pa i nemoguće od lekara i medicine, ali nije u stanju ni mrvu sebe i istrajnosti da da.
Rezime je da su fizička aktivnost i mršavost ključni faktori u preživljavanju bolesnika sa srčanim oboljenjima. Podrzumeva se redovno uzimanje terapije. 
Novo je i to da metode za koje je nekada bila potrebna kardiovaskularna hirurgija, koja je sama po sebe teška i rizična, odlazi polako u zaborav. Nju sve više zamenjuju metode koje se rade kroz arteriju prepone ili ruke. Ovo nisu više samo stentovi, nego  i sve više valvula na srcu. Jedna po jedna ulaze u upotrebu ovim metodama. takođe, i sve veći broj bolesnika vremenom biva uključivan u ove metode.
Novo vreme, nove metode, ali zalaganje bolesnika mora i dalje biti primarno


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.