analytics

15 март, 2016

NEĆE NAS UBITI VAKCINE, NEGO ZLOBA!

Misao velikog Andrića o pametnima, budalama i fukari možda najbolje opisuje martovski ponedeljak u kome nas posle kiše nije obasjalo sunce, već gomila malicioznih gluposti na naslovnoj strani jednog nekada čitanog tabloida. 

U tekstu pod naslovom "Zastrašujuće, vakcine su opasne po život i zdravlje", grupa neimenovanih autora je, pozivajući se na dokumente američke vlade, pokušala da ubedi roditelje u Srbiji da nipošto ne treba da vakcinišu svoju decu, ne bi li nas za koju deceniju zaista ostalo "za pod jednu šljivu", što rekli Tarabići. U izdašnom "istraživanju" na prve dve strane jedini argument ovih "lokalnih Asanžova" bio je podatak da je u Americi za 27 godina 16.000 osoba umrlo ili teško obolelo posle primljene vakcine.
Drage moje kolege, u vašem "velikom istraživanju" nema ničega, osim pokušaja da se bezrazložno podignete paniku
Ako izuzmemo činjenicu da je za dolazak do ovih "tajnih, šokantnih i ekskluzivnih dokumenata" mom jednogodišnjem sestriću i meni trebalo dva klika na internetu (u pauzi dok nam se učitavalo "Pepa prase"), jedini validan podatak da je u prethodne gotovo tri decenije u Americi 15.545 osoba tražilo odštetu od posledica vakcinacije. Ono što su autori malicioznog teksta "slučajno" prevideli je podatak da je od tog broja čak 9.915 zahteva odbijeno, dok je nadoknadu dobilo svega 4.482 ljudi. Uz to, od posledica vakcinacije u SAD su za 27 godina umrle 1.184 osobe. Koliko je ova statistika strašna najbolje svedoči činjenica da se u tom periodu u ovoj velikoj zemlji vakcinisalo čak 108 miliona ljudi, odnosno grubim proračunom svaka 100.000. vakcinacija se završila tragično. 
Nakon što ponizno konstatujem da "zle" vakcine odnose naše živote, podeliću sa vama nekoliko zanimljivosti. Šansa da poginete u saobraćaju je 1:6.700, vozeći motor 1:1.000, dok tragično završi jedan od 10.000 vozača kanua. Smrtnost od vakcinacije, koja je 1:100.000, nalazi se u istoj grupi sa brojem umrlih tokom plesa ili igranja fudbala. Zaključak je jasan. Ako želimo da izbegnemo rizike da prerano odemo na onaj svet, pre nego što ukinemo vakcine trebalo bi da prestanemo da se vozimo svim prevoznim sredstvima, pa čak i da igramo i bavimo se sportom. Uz to, šansa da dete dobije teže komplikacije nakon vakcinacije protiv tetanusa je 1:46.000, dok od dece koja dobiju ovu tešku boljku umre svako četvrto. Eto, mali omaž statistici.



Zanima me samo, Puliceri, da li ste prilikom pisanja onih redova bili svesni šta mogu biti posledice vašeg rada?
Tako da, drage moje kolege, u vašem "velikom istraživanju" nema ničega, osim pokušaja da se bezrazložno podignete paniku. Zanima me samo, Puliceri, da li ste prilikom pisanja onih redova bili svesni šta mogu biti posledice vašeg rada? Ako bi roditelji, zastrašeni vašim naslovima, prestali da vakcinišu decu vratile bi nam se boleštine koje smo pobedili još u 19. veku. Znate li uopšte od čega nas štiti taj MMR koji toliko pljujete? Treba li da nam zbog vašeg pokušaja reanimacije posrnulog tiraža, trudnice dobijaju rubelu i rađaju decu sa teškim oštećenjima, a muškarci zbog zauški ostaju sterilni? Ili bi bilo bolje da nam deca masovno dobijaju encefalitis (upala mozga) od posledica malih boginja? Ima li ovaj tekst, možda, veze sa tim što je Vlada pre tri nedelje donela odluku da tri puta poveća kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu? Ako slučajno ima, pitam se samo šta je cena borbe za zastupanje određenog političkog interesa? Kada su nam to kolege, braćo, prijatelji, deca postala ulog?!?
Ovo je jedan od gorih dana u mojoj karijeri, jer moram da udarim na svoj esnaf u koji se vazda kunem. Da sam znao da će ovakav dan doći nikada se ne bih bavio novinarstvom. 
Vernik sam, a Biblija kaže da je ljudski praštati. Međutim, meni sada više priliči ona stara od Bore Čorbe - "decu vam neću oprostiti".



















Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.