analytics

03 март, 2016

DOBRO ČINI, DOBRU SE NADAJ

Njegovo ime je bilo Fleming, i bio je siromašan škotski seljak. Jednog dana, dok je radio da bi stvorio egzistenciju za svoju obitelj, začuo je vapaj za pomoć koji dolaze iz obližnjih močvara...
Bacio je alat i otrčao do močvare. Tamo je, do struka u crnom mulju, bio prestravljeni dječak, vrišteći i boreći da se oslobodi. Farmer Fleming je spasao dečaka od onoga što bi moglo da se opiše kao spora i zastrašujuća smrt.
Sljedećeg dana, otmena kočija se pojavila u dvorištu skromne Flemingove kuće. Elegantno obučeni plemić sišao je iz kočije, te se predstavio kao otac dečaka koga je farmer Fleming juče spasao.
"Želim Vas nagraditi", rekao je plemić. "Spasili ste život moga sina".
"Ne, ja to ne mogu prihvatiti" škotski seljak je ponosito odgovorio, odbijajući ponudu.
U tom trenutku, farmerov sin se pojavio na ulaznim vratima kuće.
"Da li je to Tvoj sin?" upita plemić
"Da" , ponosno je odgovorio farmer
"Imam predlog za Vas",  reče plemić, "Dopustite mi da mu pružim obrazovanje koje će i moj sin imati. Ako je na svog oca,  on će, bez sumnje, izrasti u čoveka na kog ćemo obojica biti ponosni".
I to je i učinio...
Sin seljaka Fleminga je pohađao najbolje škole i u roku diplomirao St. Marys Medicinsku Akademiju u Londonu, te je postao poznat širom sveta kao  Sir  Aleksander  Fleming, pronalazač penicilina.


Godinama kasnije, sin onog istog plemića čijeg je sina spasao farmer Fleming zaradio je tešku upalu pluća, koja je u ta vremena bila isto što i smrtna kazna. Ono što mu je u tom trenutku spasilo život bio je penicilin.
Pitate se kako se zvao taj plemić?
A kako li se zvao njegov sin? 
1 коментар :

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.