analytics

13 фебруар, 2015

RUJNO VINO


Lekari i nutricionisti više ne sumnjaju: Bahusov nektar je melem za organizam. Štiti srce i mozak, ubrzava diurezu, produžava mladost, smiruje stomak, popravlja raspoloženje. Ali, samo u malim dozama!
Pored hleba i maslinovog ulja, vino je simbol mediteranske kulture i tradicije. Piće staro hiljadama godina u međuvremenu je postalo i "tema dana" o čijim pozitivnim osobinama ne prestaje da se govori, utoliko pre što svakodnevno iskrsne poneka - nova.

Vino, posebno crno, obiluje sastojcima koji prijaju srcu, mozgu i celom organizmu. To više ne tvrde samo ljubitelji dobre kapljice već i najugledniji stručnjaci, lekari i farmakolozi, koji neumorno objavljuju nova otkrića o bliskoj vezi između crnog vina i čovekovog zdravlja. Evo i primera: osobe koje svakodnevno popiju čašu crnog vina izložene su manjem riziku od kardiovaskularnih bolesti od onih koje vino ne zanima. Treba reći i to da čaša postiže cilj samo kao sastavni deo zdravog života, što podrazumeva laku hranu bez mnogo masti i svakodnevnu fizičku aktivnost.
Šta vinu daje čudotvornu moć? Pre svega polifenoli, prirodni sastojci koji efikasno štite od srčanih bolesti. U vinu ih ima više nego u bilo kojoj drugoj namirnici ili napitku. U belom se njihova ukupna količina kreće između 30 i 120 mg/L (miligrama po litru); u rozeu između 200 i 500 mg/L. U kvalitetnim crnim vinima koncentracija dostiže i 4.000 mg/L da bi se u onim najboljim i najstarijim popela na vrtoglavih 5.000-6.000 mg/L.

12 razloga "za"

Lekari i nutricionisti danas su potpuno sigurni da alkoholno piće koje se dobija iz grožđa svestrano jača organizam. I navode 12 dobrih razloga da dignete čašu, ne zaboravljajući ni neophodna upozorenja.

1. Koktel bioregulatora
Glavni sastojci vina su voda i etil alkohol. Svaki litar sadrži 2 g mineralnih soli, sa zanimljivim odnosom između natrijuma(ima ga malo) i kalijuma(ima ga mnogo) koji uspeva da normalizuje krvni pritisak. Pored šećera, tu su organske soli, kvasac, fermenti, glicerin, azotne materije, enzimi: više od 400 sastojaka (često samo u tragovima). Zbog snažnog antioksidantnog dejstva, pažnju naučnika najviše privlače polifenoli ili flavonoidi

2. Smanjuje rizik od infarkta
U ovom slučaju, srcu pomažu antocijani (sastojci koji daju boju crnom grožđu, dakle, i vinu) i tanini. Mnogobrojne studije pokazuju da umerena količina crnog vina širi arterije. Rezultat: smanjeni krvni pritisak (i rizik od moždanog udara) i manje zapaljenjskih procesa i sužavanja arterija, s infarktom i anginom pektoris kao direktnim posledicama.

3. Štiti od tumora
Blokirajući dejstvo slobodnih radikala, glavnih krivaca za degeneraciju ćelija, polifenoli iz crnog vina postali su najprijatnije oružje u borbi protiv raka.

4. Diuretik
Aktiviranjem krvotoka, crno vino podstiče rad bubrega i ubrzava diurezu.

5.  Digestiv
Zahvaljujući katekinima i procijanidolima, ubrzava varenje. Prema najnovijim studijama, 2 čaše vina dnevno smanjuju rizik od kamena u žuči i do 5 puta.

6. Antioksidant
Glavni adut crnog vina je dragoceni resveratrol. Zaustavlja slobodne radikale zbog kojih stare tkiva i svi organi.

7. Reguliše holesterol
I to tako što povećava dobri (Hdl) i blago smanjuje ukupni. Resveratrol ometa stvaranje pločica lošeg (Ldl) holesterola koje uzrokuju srčani i moždani udar.

8. "Jača" krv
Izreka potiče iz najstarijih vremena kad se verovalo da crno vino ima mnogo gvožđa i da je dobro za anemiju.

9. Tera dijabetes
Rujno vino (od davnina spominjano u narodnim pesmama!) obara nivo šećera u krvi. Tridesetak studija ukazuje i na smanjeni rizik od dijabetesa tipa II.

      10. Održava mentalnu svežinu
Čaša vina uz jelo odlaže mentalno propadanje uzrokovano starošću. Kod osoba starijih od 65 godina, smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti (kao što je Alchajmer) za 20 procenata u odnosu na trezvenjake.

      11. Popravlja san i raspoloženje
Razumna količina "crnjaka" doprinosi opštem psihofizičkom zdravlju: diže moral, obogaćuje društveni život i, zbog prisustva melatonina, obezbeđuje zdrav san.

     12. Čuva liniju
Vince uz obrok ima dejstvo sedativa. U slučaju gladi na nervnoj bazi, obuzdava apetit i ograničava unos kalorija.

Važna napomena: umerenost je ovde zakon! Prevelika količina popijenog vina ne samo da vodi u alkoholizam već poništava sve blagodeti. Da bi se ostvarile, muškarcima su dozvoljene najviše 3, a ženama 2 čaše crnog vina.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.