analytics

05 април, 2014

EBOLA

Ebola hara Afrikom

Ebola je jedna od najopasnijih bolesti na svetu i trenutno se ponovo širi u zapadnoj Africi. Pored Gvineje pogođena je i Liberija, a i iz Sijera Leonea prijavljeni su prvi sumnjivi slučajevi.

Epidemija se širi

Od izbijanja epidemije 9. februara u Gvineji, od ebole je umrlo 78 osoba. Međunarodna organizacija „Lekari bez granica“ procenjuje da je to „epidemija bez presedana“ u zapadnom delu Afrike. „U Gvineji, zemlji čija je sanitarna infrastruktura veoma slaba, bolest poput ove može da bude razarajuća“, kaže predstavnik Unicefa u toj zemlji Mohamad Ag Ajoja. Pored Gvineje, epidemija je pogodila i Liberiju, i Sijera Leone. Ebola je stigla i u Konakri u kojem, prema procenama, živi oko dva miliona stanovnika.

Jedan slučaj ebole registrovan je i u Kanadi. „Jedan odrasli muškarac, koji se nedavno vratio iz zapadne Afrike, teško je oboleo i nalazi se u bolnici Saskatuna na zapadu Kanade. Ima jaku groznicu i druge simptome ebole“, saopštilo je kanadsko ministarstvo zdravlja. Dodaje se da je oboleli boravio u Liberiji, gde je utvrđeno da je pet osoba umrlo od te bolesti.
Senegal je zatvorio svoju kopnenu granicu sa Gvinejom, a zvaničnici južnog regiona Kolda zatvorili su jednu pijacu, koja radi jednom sedmično, a na kojoj se trguju hiljade ljudi iz Senegala, Gvineje, Gambije i Gvineje-Bisao.Marokanske vlasti najavile su uvođenje sanitarne kontrole na granici zbog straha od širenja ebole iz Gvineje na zemlje regiona. Mere podrazumevaju lekarsko nadgledanje putnika sa simptomima hemoragične groznice, a koji dolaze iz mesta gde vlada epidemija ebole. Maroko za sada nije registrovao nijedan slučaj zaraze. Aerodrom Kazablanke ima redovne letove za Konakri, glavni grad Gvineje.


Nema vakcine ni leka

Ebola je jedna od zaraza koje se najbrže šire i izazivaju najveći broj žrtava, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Bolest se ne može lečiti i ne postoji vakcina kojom se ona može sprečiti.

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Prvi simptomi hemoragične groznice liče na malariju, ali kako bolest napreduje, počinju i unutrašnja i spoljašnja krvarenja koja najčešće rezultiraju smrću.
Jedna od najmasovnijih epidemija ebole izbila je u Ugandi 2000. godine. Tada je tom bolešću zaraženo 425 ljudi, a više od polovine je umrlo. Epidemije manjih razmera izbijale su kasnije i u Ugandi.


Autorka: Dijana Roščić (afp, rtr)
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.