analytics

06 фебруар, 2014

Rani fetalni razvoj ima utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

David Čičić, dr. med.


Rani fetalni razvoj ima utjecaj na kardiovaskularno zdravlje 

Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal povezalo je smanjen fetalni rast u prvom trimestru tudnoće s lošijim profilom kardiovaskularnih rizičnih čimbenika u djece školske dobi, sugerirajući ključnu ulogu ranog fetalnog razvoja na kasnije kardiovaskularno zdravlje.
 
Istraživanje je pokazalo da su djeca, čija je dužina tijekom prvog trimestra bila najmanja, u kasnijoj životnoj dobi imala veći postotak ukupnog masnog tkiva, veći omjer androidnog i ginoidnog masnog tkiva, veće vrijednosti dijastoličkog arterijskog tlaka i ukupnog kolesterola, u odnosu na onu djecu, čija je dužina u prvom trimestru bila najveća. Restrikcija rasta tijekom prvog trimestra također je bila povezana s većim rizikom za grupiranje kardiovaskularnih rizičnih čimbenika u djetinjstvu. Fetalni rast nije bio povezan s indeksom tjelesne mase u djetinjstvu, vrijednostima sistoličkog arterijskog tlaka te koncentracijom inzulina i triglicerida.

Autori napominju da niska porođajna težina i manja veličina ploda u ranoj trudnoći sami po sebi nisu uzrok kardiovaskularnih bolesti, nego simptomi čimbenika koji štetno utječu na fetalni razvoj.

Potrebna su dodatna istraživanja kojima bi se utvrdio biološki mehanizam i dugoročne posljedice ovih asocijacija. U budućnosti, provođenje strategije poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja moglo bi početi u ranoj trudnoći ili čak prije začeća.

U istraživanju je sudjelovalo 1184 djece, podijeljene u grupe prema fetalnoj dužini `tjeme-trtica` na kraju prvog trimestra. U dobi od 6 godina djeca su testirana na rizične čimbenike za razvoj kardiovaskularnih bolesti - indeks tjelesne mase, distribucija masnog tkiva, vrijednosti arterijskog tlaka, koncentracija kolesterola i inzulina u krvi.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.