analytics

23 новембар, 2013

SO I KRVNI PRITISAK

Vrlo često je teško odvojiti potrebu za solju i želje za njom. Ipak, ukoliko se sa njom preteruje, pokazano je da dolazi do većeg zadržavanja tečnosti, a samim tim i do veće pritiska krvi na unutrašnjost krvnih sudova. Ovo kod većeg broja bolesnika dovodi do teže regulacije krvnog pritiska, i povećanja oboljevanja od kardovaksularnih bolesti. so-i-hipertenzija
          
Vrlo često je teško odvojiti potrebu za solju i želje za njom. Ipak, ukoliko se sa njom preteruje, pokazano je da dolazi do većeg zadržavanja tečnosti, a samim tim i do veće pritiska krvi na unutrašnjost krvnih sudova. Ovo kod većeg broja bolesnika dovodi do teže regulacije krvnog pritiska, i povećanja oboljevanja od kardovaksularnih bolesti.  

Istraživanja su pokazala da manje soli dovodi do nižeg krvnog pritiska kako kod ljudi sa normalnim pritiskom, tako i kod onih koji boluju od povišenog krvnog pritiska. Takođe su pokazala - ali ne sva, da manje soli povezano sa manjim nastankom kariovaskularnih oboljenja, i sa manje smrti.

Terapija koja se koristi za regulisnje krvnog pritiska bolje deluje, ako se unosi manje soli. Međutim, manje soli uglavnom ne važi za lečenje dijabetesa tip 1 i 2, kao i za lečenje uznapredovale srčane insuficijencije. Tu su zabeleženi paradoksalni rezltati  u kojima sa već pisala ranije.

IZVOR: NEJM

 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.