analytics

17 новембар, 2013

INFARKT SRCA- ZAŠTITI SE POSLE NJEGA

Srčani udar (infarkt srca) je jedan od najdramatičnijih događaja koronarne bolesti. Koronarna bolest je bolest krvnoh sudova koji snabdevaju srce. Kada se neki od krvnih sudova koji hrane srce zatvori, nastaje infarkt srca. Posledica ovoga je umiranje dela srčanog mišića koji se hrani krvlju koje donosi zatvorena arterija. Najčešći znak ovoga je - bol u grudima.


U Engleskoj i Velsu je 2011/12  primljeno 79000 ljudi sa infarktom srca. Podatke za Srbiju nemamo potpune iako je 21. vek. Obolelo je dva puta je bilo više mušraca nego žena.  Bolesnici koju su preživeli infakrt srca su u prednosti ako poštuju dalja pravila života. Ovo se zove sekundarna prevencija - prevencija daljeg razvoja koronarne bolesti, nakon preležanog infarkta srca.

Svi bolesnici koji jesu i koji nisu sledili pravila zdravijeg života, imaju vremena da se nakon preležanog infarkta "poprave". Od svega što se danas savetuje, sasvim sigurno da nije sve jednako važno. Možda nije sve ni istinito. Dalji razvoj nauke će to pokazati.

Ali, da ponovimo, ono što sigurno jeste važno je:

  1. redovno uzimanje lekova. Ne preskakati lekove dok se ne savetzujete sa svojim doktorom. Ne odbacujte ih ako Vam je prijaju. Uvek se mogu promeniti za neke druge jednako delotvorne, a možda i baš bolje za Vas.
  2. budite vrlo mršavi
  3. krećite se
  4. pijuckajte pomalo alkohol
  5. i budite srećni što ste baš vi živi!






Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.