analytics

18 септембар, 2013

Batine u detinjstvu mogu izazvati artritis i gojaznost u poznim godinama

Fizičko kažnjavanje djece povezano je s pretilošću i artritisom u odrasloj dobi

Grubo fizičko kažnjavanje u djetinjstvu povezano je sa štetnim utjecajima na fizičko zdravlje u odrasloj dobi, prikazano je u presječnom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics.


Fizičko kažnjavanje djece povezano je s pretilošću i artritisom u odrasloj dobi 

Istraživači su ispitali preko 30 000 odraslih Amerikanaca o tome jesu li kao djeca doživjeli grubo fizičko kažnjavanje (npr. guranje, posezanje, šamaranje, pljuskanje ili udaranje). Nakon prilagodbe edukacije, obiteljske povijesti disfunkcionalnih i mentalnih poremećaja i drugih varijabli, odrasli koji su izvijestili o grubom fizičkom kažnjavanju u djetinjstvu imali su povećan rizik od razvijanja artritisa (prilagođen omjer rizika 1.25) i pretilosti (omjer rizika 1.20). Rizik od kardiovaskularnih bolesti bio je od graničnog značaja.

U prošlim je istraživanjima otkriveno da je zlostavljanje u djetinjstvu povezano s nepravilnostima u odgovoru tijela na stres.

Za liječnike koji savjetuju roditelje o održavanju discipline, autori istraživanja pišu: „Preporuča se da se fizičko kažnjavanje ne koristi kod djece ikoje dobi.“ Umjesto toga preporučuju „pozitivne roditeljske pristupe i ne-fizička sredstva održavanja discipline.“

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.