analytics

03 август, 2013

Lek za vrućine

Lek za vrućine – čaj i ljute papričice

Urbani mit ili naučna činjenica: topli napici pomažu da se lakše podnesu vrućine. Istraživači tvrde da je znojenje najbolji način rashlađicvanja te preporučuju vreo čaj, ali i začinjenu ili ljutu hranu.
Ako se ubrajate među milione onih koji na tropskim vrelinama radije posegnu za hladnim sokom ili pivom nego za šoljom toplog čaja, razmislite još jednom: naučnici kažu da će vas topli napitak rashladiti bolje od bilo kakvog ledenog pića.


Znojenje spašava

Stručnjak za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutrašnju telesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje. Živci u našim ustima i u gornjem delu probavnog trakta reaguju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se delotvorno rashlađuje ljudsko telo.
„Znojenje će započeti ili se pojačati ako je osoba već vruća“, objašnjava Kristofer Gordon sa Univerziteta u Sidneju. Njegova specijalnost je termoregulacija kod ljudi. „Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim počnu da se znoje, biće im bolje jer će se rashladiti“, kaže on.

 
Znojne žlezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcionisanje našeg tela. „Kad se na vrelini ne bismo znojili, naša bi unutarnja temperatura bi se povisila, a potrebno je samo nekoliko stepeni više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti“, objašnjava profesor Meknauton.

Nalivanje sokom i vodom opasno za bubrege

Meknauton savetuje topli čaj – kojem se daje prednost u odnosu na kafu jer ne sadrži kofein. Ili možda ovo: „Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, deluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem delu probavnog trakta, koji reaguju na vrućinu i uzrokuju znojenje“, objašnjava Piter Meknauton.
Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uslovima, Indiji ili Južnoj Americi, više jedu začinjenu od „osvežavajuće“ rane poput lubenica ili raznih ledenih proizvoda. „Hladni napici rashlađuju samo trenutno“, kaže naš sagovornik, „jer je volumen hladnog napitka relativno mali u poređenju s ljudskim telom, pa učinak rashlađivanja brzo prođe. Uz to postoji ograničenje koliko čovek može da popije tečnosti kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše“, upozorava on.



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.