Vantelesna oplodnja koštaće 200 €?

Pojednostavljena varijanta vantelesne oplodnje koja koristi sodu bikarbonu ima potencijal da pojeftini troškove veštačkog začeća i donese potomstvo mnogim parovima bez dece u svetu, pokazalo je istraživanje.Ova tehnika mogla bi da bude i do 90 odsto jeftinija od tradicionalne, predviđaju stručnjaci. Tehnika je poznata kao WE prema Walking Egg fondaciji koja je finansirala istraživanja. 
Bazira se na pravljenju sistema za inkubaciju od dve povezane staklene cevi. U jednoj se stvara ugljen dioksid kombinovanjem limunske kiseline i sode bikarbone. Ugljen dioksid drži nivo kiselosti stabilnim u drugoj cevi, u kojoj se odvija oplodnja i razvoj embriona. Celi proces može se pratiti kroz staklo cevi. 

vantelesna-oplodnja
U poređenju sa tradicionalnim sistemom, ova tehnika je pokazala gotovo iste rezultate. Ipak, u 23 od 35 ciklusa tretmana, najbolji embrioni dobijeni su WE tehnikom. 
Dakle, jeftini sistem postigao je uspeh u 30,4 odsto slučajeva, što je prosek i za in vitro oplodnju, pa je krajem maja zahvaljujući WE rođeno 12 zdravih beba. Zabeležen je jedan pobačaj u osmoj nedelji trudnoće. 


Vođa istraživanja dr Elke Klerks sa Genk Instituta za tehnologije oplođivanja u Belgiji kaže: “Naši početni rezultati su dokaz principa da jednostavni i jeftini sistemi mogu dovesti do bolje nege”. 
“Procenjujemo da bi cena tretmana mogla da košta i manje od 200 evra”.