analytics

05 јун, 2013

VINO

Dajte čašu rujnog vina! 


Lekari i nutricionisti više ne sumnjaju: Bahusov nektar je melem za organizam. Štiti srce i mozak, ubrzava diurezu, produžava mladost, smiruje stomak, popravlja raspoloženje. Ali, samo u malim dozama!

Pored hleba i maslinovog ulja, vino je simbol mediteranske kulture i tradicije. Piće staro hiljadama godina u međuvremenu je postalo i "tema dana" o čijim pozitivnim osobinama ne prestaje da se govori, utoliko pre što svakodnevno iskrsne poneka - nova.  
Vino, posebno crno, obiluje sastojcima koji prijaju srcu, mozgu i celom organizmu. To više ne tvrde samo ljubitelji dobre kapljice već i najugledniji stručnjaci, lekari i farmakolozi, koji neumorno objavljuju nova otkrića o bliskoj vezi između crnog vina i čovekovog zdravlja. Evo i primera: osobe koje svakodnevno popiju čašu crnog vina izložene su manjem riziku od kardiovaskularnih bolesti od onih koje vino ne zanima. Treba reći i to da čaša postiže cilj samo kao sastavni deo zdravog života, što podrazumeva laku hranu bez mnogo masti i svakodnevnu fizičku aktivnost.  
Šta vinu daje čudotvornu moć? Pre svega polifenoli, prirodni sastojci koji efikasno štite od srčanih bolesti. U vinu ih ima više nego u bilo kojoj drugoj namirnici ili napitku. U belom se njihova ukupna količina kreće između 30 i 120 mg/L (miligrama po litru); u rozeu između 200 i 500 mg/L. U kvalitetnim crnim vinima koncentracija dostiže i 4.000 mg/L da bi se u onim najboljim i najstarijim popela na vrtoglavih 5.000-6.000 mg/L. 
 

12 razloga "za"

Lekari i nutricionisti danas su potpuno sigurni da alkoholno piće koje se dobija iz grožđa svestrano jača organizam. I navode 12 dobrih razloga da dignete čašu, ne zaboravljajući ni neophodna upozorenja.  


  1. Koktel bioregulatora. - Glavni sastojci vina su voda i etil alkohol. Svaki litar sadrži 2 g mineralnih soli, sa zanimljivim odnosom između natrijuma(ima ga malo) i kalijuma(ima ga mnogo) koji uspeva da normalizuje krvni pritisak. Pored šećera, tu su organske soli, kvasac, fermenti, glicerin, azotne materije, enzimi: više od 400 sastojaka (često samo u tragovima). Zbog snažnog antioksidantnog dejstva, pažnju naučnika najviše privlače polifenoli ili flavonoidi.  
  2. Smanjuje rizik od infarkta - U ovom slučaju, srcu pomažu antocijani (sastojci koji daju boju crnom grožđu, dakle, i vinu) i tanini. Mnogobrojne studije pokazuju da umerena količina crnog vina širi arterije. Rezultat: smanjeni krvni pritisak (i rizik od moždanog udara) i manje zapaljenjskih procesa i sužavanja arterija, s infarktom i anginom pektoris kao direktnim posledicama.  
  3. Štiti od tumora - Blokirajući dejstvo slobodnih radikala, glavnih krivaca za degeneraciju ćelija, polifenoli iz crnog vina postali su najprijatnije oružje u borbi protiv raka.  
  4. Diuretik - Aktiviranjem krvotoka, crno vino podstiče rad bubrega i ubrzava diurezu.  
  5. Digestiv - Zahvaljujući katekinima i procijanidolima, ubrzava varenje. Prema najnovijim studijama, 2 čaše vina dnevno smanjuju rizik od kamena u žuči i do 5 puta.
  6. Antioksidant - Glavni adut crnog vina je dragoceni resveratrol. Zaustavlja slobodne radikale zbog kojih stare tkiva i svi organi.  
  7. Reguliše holesterol - I to tako što povećava dobri (Hdl) i blago smanjuje ukupni. Resveratrol ometa stvaranje pločica lošeg (Ldl) holesterola koje uzrokuju srčani i moždani udar.  
  8. "Jača" krv - Izreka potiče iz najstarijih vremena kad se verovalo da crno vino ima mnogo gvožđa i da je dobro za anemiju.  
  9. Tera dijabetes - Rujno vino (od davnina spominjano u narodnim pesmama!) obara nivo šećera u krvi. Tridesetak studija ukazuje i na smanjeni rizik od dijabetesa tipa II.  
  10. Održava mentalnu svežinu - Čaša vina uz jelo odlaže mentalno propadanje uzrokovano starošću. Kod osoba starijih od 65 godina, smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti (kao što je Alchajmer) za 20 procenata u odnosu na trezvenjake.  
  11. Popravlja san i raspoloženje - Razumna količina "crnjaka" doprinosi opštem psihofizičkom zdravlju: diže moral, obogaćuje društveni život i, zbog prisustva melatonina, obezbeđuje zdrav san.  
  12. Čuva liniju - Vince uz obrok ima dejstvo sedativa. U slučaju gladi na nervnoj bazi, obuzdava apetit i ograničava unos kalorija.  

Da bi se ostvarile, muškarcima su dozvoljene 3, a ženama 2 čaše crnog vina. 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.