analytics

18 фебруар, 2013

Ovo ne smete propustiti

Izložba "Bodies Revealed (Razotkrivanje tela)" u Beogradu - Dan u Beogradu

Izložba “Bodies Revealed (Razotkrivanje tela)” u Beogradu


Cena karata će biti 950 dinara za odrasle, 750 za studente kao i 450 dinara za decu. Omogućena je i kupovina porodičnog paketa koji podrazumeva dve karte za odrasle i dve za decu po ceni od 2.350 dinara. Uobičajena cena karata za izložbu “Bodies Revealed” širom sveta je između 15 i 20 evra, pa je ovo ipak nešto manje. Fotografisanje je zabranjeno.
Proučavanje ljudske anatomije oduvek je funkcionisalo po jednostavnom principu: posmatrati znači učiti. Isti princip koristio se i u egipatskoj, grčkoj, rimskoj i kulturi Islama za napredno učenje o ljudskom telu, bazirano na naučnim principima. Javne obdukcije tela tokom renesanse produbile su znanja na ovu temu, postavljajući temelje modernim medicinskim istraživanjima, pa i ovoj izložbi.
Prateći princip da posmatrati znači učiti, izložba “Razotkrivanje tela” koristi secirane uzorke ljudskih tela kako bi posetiocima podarila vizuelni udžbenik njihovog organizma. Svi eksponati tretirani su dostojanstveno i u skladu sa dubokim poštovanjem koje s punim pravom zaslužuju.
Naša tela, kompleksnija su i čudesnija od svih kompjutera i modernih tehničkih spravica koje danas koristimo. Ipak, mnogi nemaju predstavu o tome šta se nalazi ispod naše kože – na koji način naša tela funkcionišu, šta im je potrebno da prežive, šta je to što ih uništava, a šta ih oživljava.
Izložba je podeljena u devet različitih segmenata (skeletni sistem, mišićni, nervni, sistem za varenje, respiratorni, cirkulatorni, reproduktivni, urinarni i integumentarni sistem, koga čine koža, znojne žlezde, kosa i nokti). Sva tela i organi sačuvani su posebnom metodom koja se zove prezervacija polimerima, posle koje se dobija gumirani uzorak koji se može ispitivati bez ikakve opasnosti da bude oštećen. (danubeogradu.rs)

bodies revealed 2 300x199 Izložba Bodies Revealed (Razotkrivanje tela) u Beogradu                          bodies revealed 3 300x199 Izložba Bodies Revealed (Razotkrivanje tela) u Beogradu

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.