analytics

10 фебруар, 2013

Nove metode protiv raka

Novim metodama protiv raka

Rak je tako teško pobediti, jer se i posle uspešne terapije uvek može vratiti. Istovremeno, hemoterapija je veliko opterećenje za organizam. Naučnici zato istražuju nove metode lečenja.

"Matične ćelije stvaraju ćelije, koje se neverovatno brzo dele. Tokom umnožavanja, ćelije počinju da se specijalizuju, da bi na kraju u telu preuzele različite zadatke: Tada govorimo o diferenciranim ćelijama - krvnim ćelijama, ćelijama mozga, tkiva i slično. Te ćelije koje se brzo dele – u slučaju da postoji tumor, čine veliki deo tumorske mase“, objašnjava Andreas Trump iz Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu.
Otuda hemoterapija cilja na ćelije koje se brzo umnožavaju. Tu je problem da ne odumiru samo ćelije raka, već i zdrave ćelije. Trump opisuje teške posledice: „Pacijenti tada gube kosu, imaju proliv i veoma su anemični.“ S obzirom da se matične ćelije retko umnožavaju, one se ne uništavaju tokom hemoterapije. Tako telo može da se regeneriše: kada se prekine terapija, kosa ponovo raste, anemičnost se smanjuje.

Bildüberschrift: Krebs: Stammzellforscher Andreas Trumpp DKFZ
Bildbeschreibung: Prof. Andreas Trumpp, Leiter der Abteilung Stammzellen am Heidelberger Krebsforschungszentrum (DKFZ) (Foto: Fabian Schmidt/ DW)
Rechte:
Die Bilder habe ich auf einer Dienstreise am 20.12.2012 selbst in Heidelberg aufgenommen. Zulieferer: Fabian Schmidt


Čekanje nije rešenje

Svaki tumor ima sopstvene – matične ćelije raka. One mogu da prežive hemoterapiju baš kao i zdrave ćelije, jer se i one retko umnožavaju, odnosno, kaže se da spavaju. Problem je da kada se probude, preko krvnog sistema mogu da dospeju u čitavo telo. Tamo na različitim mestima stvaraju metastaze. To može potrajati mesecima ili godinama i tada je rak najčešće neizlečiv. Zato medicinari moraju da eliminišu matične ćelije raka, da bi pobedili bolest.

Bildüberschrift: Krebs: Onkologe Dirk Jäger (NCT)
Bildbeschreibung: Ärztlicher Direktor der Onkologie am Nationalen Centrum für Tumorerkrankungen (NCT) in Heidelberg Prof. Dirk Jäger (Foto: Fabian Schmidt/ DW)
Rechte:
Die Bilder habe ich auf einer Dienstreise am 20.12.2012 selbst in Heidelberg aufgenommen. Zulieferer: Fabian Schmidt 


Tu postoji nekoliko mogućnosti. Jedna od njih zvuči paradoksalno: Najpre se „bude“ matične ćelije i stimuliše njihovo umnožavanje. Jer, postoje naznake da hemoterapija te probuđene matične ćelije i te kako može da uništi. "Iako to zvuči opasno, čekanje takođe nije rešenje", kaže Trump.
Druga terapija podrazumeva da se samo telo sa svojim imunim sistemom brani od ćelija raka. Taj zadatak preuzimaju tzv. T- limfociti ili T-ćelije. „Ti T-limfociti prepoznaju određene proteinske strukture u ćelijama raka i reaguju ciljano protiv tih ćelija i ubijaju ih“. Direktor za medicinsku onkologiju u Nacionalnom centru za lečenje raka u Hajdelbergu, Dirk Jeger, ističe da kod pacijenata koji imaju rak, imuni sistem nije jak. Zato se radi na jačanju njihovog imuniteta stimulisanjem stvaranja T-limfocita.
Postoji mnogo obećavajućih pristupa u borbi protiv raka. Ali potrajaće još mnogo godina, dok se novi lekovi ne budu pojavili na tržištu.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.