analytics

12 јануар, 2013

Hrana i dužina života

Primarni cilj ovog istraživanja, bio je poboljšanje zdravlja starih ljudi. Jos 1930g je pokazano da pacovi koji manje jedu duže žive, i imaju manje zdravstvenih komplikacija. Ovo produženje života sa malom telesnom težinom važi i za paukove, druge bube, ribe, pse, ali i nematoda, voćnih muva i miševa. 
   


Ovo je dar evolucije živom svetu da uspe da preživi u uslovima kada hrana nije dostupna. Ideja se rodila 2009. godine kada je nakon 20 godina završena studija sa Rezus majmunima. Jedna grupa je mogla jesti koliko voli, a druga grupa majmuna je dobijala 70% od količine koju je prva grupa pojela. Grupa koja je jela manje je duže živela, bila zdravija, sa manjom učestalošću šećerne bolesti, raka, kardiovaskularnih bolesti i atrofije mozga. 
Nakon ove, urađena je još jedna velika studija sa ljudima kojom su dobijeni isti rezultati. Rezultati važe i za ljude. Praćen je odnos BMI u mladosti i 18 godina kasnije. Što su se ljudi manje gojili tokom 18 godina praćenja, imali su manje kardiovaksularnih bolesti, raka, šećerne bolesti. 



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.