Zašto preglede zakazivati petkom?

Kada zakazujete pregled kod lekara najbolje je da zakažete za kraj nedelje i tako izbegnete ponedeljak, dan koji je sam po sebi stresan i depresivan, i kada sigurno ne želite da čujete loše vesti, rezultati su novog britanskog istraživanja.




JoePenna/Flickr.com
Pregledi koji su zakazani za početak radne nedelje češće su propušteni od onih zakazanih za kraj. Razlog leži u činjenici da su pacijenti manje sposobni da čuju i „obrade“ loše vesti na samom početku nedelje. 
Studija koju su vodili istraživači sa Glazgovskog univerziteta tvrdi da se pregledi češće otkazuju ponedeljkom zbog neraspoloženja koje je često nakon vikenda. Dr Rob Dženkins kaže: „Ponedeljak je najgori dan kada se pregledi najčešće propuštaju ili otkazuju. Tokom nedelje dolasci se rapidno popravljaju. Tek nekoliko njih otkaže pregled petkom.“ 
Naučnici spekulišu da je ljudima teže da se „odvuku“ na zakazani pregled odmah po završetku vikenda upravo zbog tuge i neraspoloženja koje osećaju ponedeljkom. 
Zbog toga se osećaju nespremnije da čuju loše vesti, budu deo neprijatnog tretmana ili da se nose sa potencijano neljubaznim medicinskim osobljem. 
„Nedavne psihološke studije su pokazale da različiti dani u nedelji evociraju različite emotivne odgovore. Ponedeljkom je odgovor najgori, petkom najpozitivniji. Emotivni ton se popravlja u danima između“ objašnjava Dženkins. 
Tim sa Univerziteta Glazgov je analizirao podatke više od 4.5 miliona zakazanih pregleda širom Škotske u periodu između 1. januara 2008. i 31. decembra 2010. 
Zbog rezultata istraživanja, tim ohrabruje pacijente da zakazuju preglede četvrtkom i petkom što ujedno njihovom zdravstveno-socijalnom može smanjiti nepotrebne troškove za više od 10 miliona funti. 
Sa druge strane, bolnice previše zakazuju preglede početkom nedelje. Ovo istraživanje objavljeno je u medicinskom žurnalu PloS One.