analytics

03 децембар, 2012

IRENA SENDLER

Pogledajte ovu ženu i zapamtite je zauvek! Svet nije samo sada ovakav, on je uvek bio takav - nagradu ne dobije uvek onaj ko je nje najdostojniji.


Nedavno je u 98-oj godini umrla žena po imenu Irena SendlerZa vreme Drugog svetskog rata, ona je dobila posao u Varšavskom getu kao vodoinstalater-zavarivač.


U njoj su bili skriveni motivi. Budući da je bila Nemica, znala je sve o planovima nacista po pitanju Jevreja. Na dnu svoje torbe za alat ona je počela iznositi decu iz geta, a u zadnjem delu svog kamioneta imala je džak u kome je sakrivala veću decu.
Tu je vozila i psa koga je naučila da laje kad god bi joj straža propuštala kamion kroz kapiju geta.
Vojnici, prirodno nisu hteli da se zadržavaju sa psom, koji je lajući prikrivao zvukove koje bi deca mogla proizvesti.
Za vreme te delatnosti Irena je uspela izneti iz geta i, samim tim spasiti 2500 dece. Nacisti su je ipak otkrili i žestoko joj polomili i ruke i noge.
Irena je zapisala imena sve dece koju je spasila i taj spisak čuvala u staklenoj boci zakopanoj ispod drveta u zadnjem delu svog dvorišta.
Posle rata pokušala je pronaći preživele roditelje i okupiti porodice. Ali većina njih je okončala život u gasnoj komori komori.
Deca, kojima je Irena pomogla bila su smeštena u domovima ili su bila usvojena. Prošle godine Irena Sendler je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Nije je dobila. Tu nagradu je dobio Al Gor za slajd-šou o globalnom zagrevanju.
U ovoj godini je tu nagradu dobio Barak Obama za svoja predizborna obećanja

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.