analytics

08 децембар, 2012

HRANA I DUŽINA ŽIVOTA

Sećate se telomera o kojima smo pričali? Danas se njihova dužina gleda iz leukocita jer su najpristupačniji. Sećate se Nobelove nagade 2009 za njihov značaj? Što su kraće, smrt je bliža. Evo još jednog rada u vezi sa tim. Ispitivano je 1942 žene od 57-70g. Nažalost, dobijeno je samo nekoliko značajnih zaključaka.



  • Što je veća ukupna količina masti u telu muškarca, kraće žive (imaju kraće telomere).
  • Muškarci koji jedu više masti, a manje voća, kraće žive (imaju kraće telomere)
  • Žene koje jedu više povrća duže žive (imaju duže telomere) 

NISMO nasli nikakvu vezu u dužini telomera (pa i dužini zivota) izmedju BMI, obima struka, pušenja, fizičke aktivnosti i obrazovanja. 

Izvor: Nature

2 коментара :

  1. Prilicno sam se zainteresovao za istrazivanja u vezi sa telomerima i aktivaciju enzima telomerase. Puno toga sam procitao o svemu tome, vidim da je u svetu, a narocito u Americi, ovo prilicno aktuelno. Prnasao sam blog jedne kompanije koja prodaje jedini aktivator telomerase u svetu. Ima zaista interesantnih clanaka na oovu temu. Preporucujem vam da pogledate www.ta65doctor.com/blog/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Procitala sam clanak, odlican je! Pogledacu i preostale koje ste preporucili. Hvala Vam puno na preporuci.
      S obzirom da ovu temu pratite, molim Vas da sve sto nadjete zanimljivo ako imate vremena stavite ovde na blog, da bismo i citaoci i ja mogli da uzivamo u novim dostignucima.

      Hvala jos jednom na trudu i srecna Vam nova godina!

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.