analytics

14 децембар, 2012

100 SUPER ČINJENICA O LJUDSKOM TELU

Ljudsko telo je neverovatno složen i kompleksan sistem koji i dalje zbunjuje lekare i istraživače, uprkos hiljadama godina medicinskog znanja. Ovde je 100 činjenica o nama od kijanja do rasta noktiju.




MOZAK

Nervni impulsi putuju 170km/sat. Mozak radi energijom koja je jednaka sijalici od 10W. Ovo se događa i dok spavamo. 
Mozak može zadržati 5 puta više informacija od enciklopedije Britanike.  Naučnici misle da je kapacitet mozga izmedju 3 - 1000 terabajta. Nacionalni arhiv Velike Britanije koji sadrzi preko 900 godina istorije zauzima samo 70 terabajta.
Naš mozak koristi 20% kiseonika koji je ušao u naš krvotok. Mozak čini oko 2% naše telesne težine, ali troši više kiseonika nego bilo koji drugi organ. Baš ovo ga čini vrlo osetljivim na nedostatak kiseonika. Dišite duboko da bi mozak bio srećan. 
Mozak je mnogo aktivniji noću nego danju. Logično, pomislili biste da će mnogo više energije biti potrebno tokom dana za pokretanje očiju, komplikovane radnje i zadatke radnji tokom noći, ležeći u krevetu. Ispostavilo se da je suprotno. Kada se Vi isključite, Vaš mozak se pali. Ne zna se još uvek zašto je to tako, ali mnogo energije treba za sve one lepe snove. Naučnici kažu da inteligentniji ljudi više sanjaju. Većina nas se ne seća svojih snova jer im je prosečna dužina 2-3 sekunde, jedva dovoljno da ih registrujete.  
Neuroni nastavljaju rast tokom života. Godinama se mislilo da mozak i nervno tkivo ne mogu da rastu. Brzina prenošenja informacije kroz različite neurone je razlicita. Od 0.5m - 120m u sekundi. Sam mozak nema receptore za bol, i ne moze ga osetiti. Mozak je okružen gomilom tkiva i krvnih sudova i oni su osetljivi na bol. Oni mogu dati glavobolju.    
80% mozga je voda. Vaš mozak nije tvrda, siva masa koju ste videli na televiziji. Živ mozak je gnjecav roze, želatinozni organ zahvaljujući krvi i vodi koje se nalaze u njemu. Dakle, sledeci put kada ste zedni, pijte da biste nahranili mozak. 

nastavak sledi......




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.