Vitamini ne štite od bolesti srca

Nasuprot raširenom uverenju, svakodnevna doza dopunskih vitamina ne smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti sredovečnih i starijih muškaraca, ukazuje američko istraživanje, obavljeno na Harvard univerzitetu, najobimnije dosad posvećeno korisnosti multivitamina.
Ono je obavljeno na 14.641 američkom lekaru, koji su na početku 1998. godine, bili prosečne starosti od 64 godine, a praćeni su tokom jedanaest godina.

Polovina ispitanika je svakodnevno uzimala multivitaminski preparat, a druga polovina placebo. Tokom trajanja istraživanja, 2.757 ispitanika, odnosno 18,8 odsto, je umrlo zbog nekog kardiovaskularnog problema - infarkta, šloga i sl.

Među njima je bilo 1.345 onih iz grupe na vitaminima i 1.412 iz grupe na placebu, što je ocenjeno kao statistički suviše beznačajna razlika da bi preporučila svakodnevno uzimanje multivitamina kao prevenciju.

Ipak, mnogi ljudi sa rizičnim faktorima za srčane bolesti ili koji su već imali kardiovaskularne probleme, provode život u sedenju, jedu prerađenu ili brzu hranu, nastavljaju da puše, pri čemu ne uzimaju lekove koji bi mogli da im spasu život, ali ne zaboravljaju da piju multivitaminske pilule, upozorava američki tim.

 http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=658154