analytics

01 новембар, 2012

SAKRIVENE KALORIJE

Gojaznost je najveci izazov u lečenju ljudi ovog 21. veka. Sve je veći utrošak kalorija. Bezalkoholnim pićima koje tokom dana popijemo unesemo popriličan broj kalorija. Prosečni muškarac u Americi pićima tokom dana unese 357 kcal. Poreklo je mahom od šećera u popijenim pićima. Kod prosečnog stanovnika USA, na ove šećere otpada 15% dnevnog unosa kalorija.
Opasnost se krije u tome, što je među konzumentima najveći broj dece i mlađe populacije stanovništva bilo gde u svetu. Ako se tome doda sve posoljenija hrana i brza hrana, eto užitka, ali i opasnosti po dug i lep zivot. Sve ovo se danas osuđuje za pojavu hipertenzije (bolest visokog krvnog pritiska), dijabetesa (šećerne bolesti) i srčanih oboljenja.
Ukoliko se ova pića zamene istim pićima samo sa veštačkim zaslađivačima, dobijaju se zapanjujuće vrednosti. Kilogrami nestaju kao i rizici za nastanak pomenutih oboljenja. Ovo je pokazala studija na 224 ispitanika. Doduše, ovaj "medeni mesec" je trajao samo godinu dana koliko su vodili izmenjen način života. Ukoliko se vrate starim navikama, sve se vraća na staro i debelo.

                        

Izvor: NEJM

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.