analytics

02 новембар, 2012

medicina u 2013


Medicina: šta nas očekuje u 2013?

Najbolje medicinske inovacije koje nas očekuju u 2013. godini uključuju spravu veličine badema čijom implantacijom unutar glave je moguće ublažiti ozbiljne glavobolje kao i ručni skener koji detektuje rak kože, saopštili su predstavnici klinike u Klivlendu.
Na godišnjoj listi najboljih inovacija koju objavljuje ova klinika takođe se nalaze novi lek za tretiranje raka prostate i bolja procedura za detektovanje raka dojke.

Međutim, na samom vrhu liste inovacija nalazi se stara procedura zbog njene potpuno nove primene. Doktori i istraživači klinike izglasali su operaciju kojom se skidaju kilogrami kao najbolju inovaciju u medicini, ne zbog smanjenja gojaznosti, već zbog sposobnosti da kontroliše dijbetes tipa 2, najrasprostranjeniji oblik dijabetesa.

Tokom godina hirurzi su primetili da bi vrlo često nakon ove operacije kod pacijenata bio uklonjen i ovaj oblik dijabetesa i pre nego što su napustili bolnicu.

Doktori i istraživači glasali su za ono što je za njih predstavljalo najveću i najznačajniju inovaciju od preko 250 ideja koje su predložile njihove kolege.

Sprava koja olakšava ozbiljne glavobolje, drugi najčešći problem nakon prehlade, našla se na drugom mestu liste.

Minijaturni uređaj ugrađuje se u gornje desni kako bi ublažavao bol koji izazivaju glavobolje i migrena.

Kada pacijent oseti bol, daljinski kontrolni uređaj stavlja se na spoljnu stranu obraza što šalje signal uređaju da blokira bol stimulišući nerve. Ovaj implant moguće je nabaviti u Evropi ali ne i Americi.

Ručni detektor raka kože takođe se našao na listi.

„Do sada smo morali da se oslanjamo isključivo na naše oči. Ova sprava nudi objektivan pogled unutar kože koristeći se specijlanim svetlosnim spektrom“, izjavila je dr Alison Vidmos, šef dermatologije klinike Klivlend.

Uređaj upoređuje mladeže i ostale stvari koje nađe na koži sa velikom bazom podataka koja sadrži sve informacije u vezi sa različitim tipovima melanoma. Ova sprava takođe procenjuje i rizik.

„Svi dermatolozi se plaše da su možda propustili neki melanom. Ukoliko se on otkrije u samom začetku, šanse za ozdravljenje iznose 100 odsto“, dodala je Vidimosova.

Na listi se nalazi i novi vid detektovanja raka dojke nazvan tomosinteza grudi. Ova tehnologija pruža znatno više detalja od postojeće mamografije koja nudi 2D prikaz.

„Kod standardne mamografije postoje senke, tako da izgleda kao da polaran medved trči kroz snežnu oluju. Nova tehnologija eliminiše senke što nam omogućava bolju detekciju“, izjavila je dr Elis Rim, šef odseka za radiološku dijagnostiku.

Na listi se nalazi se i nova tehnika koja egeneriše oštećena pluća nazvana ex vivo perfuzija pluća. Stručnjaci tvrde da će zahvaljujući ovoj tehnici skoro 40 odsto prethodno odbačenih pluća donora biti dostupno za transplantaciju nakon ovog „pranja“ pluća.

Procedura podrazumeva stavljanje pluća donora u mehurastu komoru koja je povezana sa kardio-pulminarnom pumpom i ventilatorom. Tokom 6 sati, pluća su popravljena zahvaljujući specijalnim tečnostima koje se upumpavaju kroz krve sudove.

 http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=657101

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.