analytics

22 новембар, 2012

Kaliper

Gojaznost

Gojaznost predstavlja višak masnog tkiva. Ukoliko procenat masnog tkiva prelazi normalnu granicu za 20% ili više, može se reći da osoba pati od gojaznosti. Indeks telesne mase (BMI- Body Mass Index) predstavlja metodu uz koju se utvrđuje da li osoba ima zdravu telesnu težinu, tj utvrđuje se gojaznost. BMI se izračunava uz pomoć sledeće formule:

BMI = Težina (kg) / [ visina (m) * visina(m) ]


Sa povećanim indeksom telesne mase, povećava se i rizik od oboljevanja, kao što je prikazano na sledećem grafikonu.
Gojaznost - indeks telesne tezine

Iako predstavlja veoma koristan metod da se utvrdi gojaznost, povećani Inteks Telesne Mase ne mora nužno da znači povećanje rizika od oboljevanja, jer ne uzima u obzir procenam mišićnog tkiva u odnosu na masno tkivo. Stoga, bolja metoda jeste merenje procenta masnog tkiva uz pomoću kalipera.


      Kaliper se moze koristiti i za kucna merenja potkoznog masnog tkiva. Inace se koristi u zdravstvenim centrima, sportskim centrima i skolama. Njime se prati uhranjenost kod dece i sportista, ali se njime prate i bolesnici u toku lecenja gojaznosti. Daje dragocene podatke nutricionistima i dijeteticarima koji propisuju idealan nacin ishrane i kretanja. Daju i savete odredjenim pacijentima na osnovu dobijenih podataka o njihovom trenutnom stanju u organizmu. 



 http://www.tiptopbody.com/gojaznost

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.