analytics

27. новембар 2012.

IZLIV KRVI NA MOZAK

Hemoragični moždani udar - krvarenje u mozgu. Ono nastaje kada bolesni krvni sud u mozgu pukne, a krv se izlije u mozak. Krv se skuplja u ili oko mozga i pritiska ga. Ovakav moždani udar viđa se u 13% svih moždanih udara. Javljaju se kao intracerebalni (u samom mozgu), i subarahnoidalno krvarenje (izvan).




Kako ovo nastaje i izgleda videcete ako kliknete na link ispod.


Aneurizma nastaje kada oslabi zid arterije i zbog toga se izboči. Od 1.5-5% ljudi ima aneurizmu u mozgu. 0.5 - 3% dobije krvarenje iz nje. Ona može biti urođena, ali i stečena. Stečena ateriosklerozom nakon 40 g života, nekih bolesti, uzimanja kokaina, ili posledica udaraca u glavu. Nisu sve aneurizme iste, i razlikuju se po veličini, obliku i mestu nastanka. dele se na male, srednje velike i džinovske.
Njihovo postojanje se može utvrditi skenerom glave ili magnetnom rezonancom. Ovo je neinvazivna dijagnostika aneurizme. Može se dijagnostikovati i ubodom igle kroz koju će ići kontrast, a za to vreme će se snimiti glava. Ovo je invazivno i manje komforno, ali je odlično za sve vrste aneurizama. Kada se nađe jedna, 15-20% šanse je da ima još jedna.
Male aneurizme nemaju simptome. Kod većih bolesnici imaju glavobolje, i to obično lokalizovane na jednom mestu. Moguće je imati i poremećaj vida, vrtoglavice, slabost ruku i nogu, teškoće u pamćenju.

Šta provocira pucanje aneurizmi:

  • visok krvni pritsak koji vodi u subarahnoidalno krvarenje. Dizanje teških predmeta može provocirati pucanje aneurizmi.
  •  emocije, kao bes, ljutnja podižu krvni pritisak i potencijalno vas uvode u ovaj događaj.
  •  Varfarin lek, ali i stimulansi kao efedrin (u nekim kapima za nos), i amfetamin mogu provocirati pucanje aneurizmi.

Ipak, ne zna se u potpunosti šta konačno opredeljuje krvni sud da pukne. Simptomi koje bolesnik ima kada aneurizma pukne:

  •     glavobolja koja traje satima i danima
  •     mučnina i povraćanje
  •     nesvestice, gubitak svesti, koma  

Krvarenje u mozgu može oštetiti mozak i direktno, jer se krvarenje najčešće i odvija u samom mozgu. To se onda zove "hemoragični (krvareći) moždani udar (šlog)". Simptomi su:

  • slabost ruke i/ili noge sa jedne strane tela
  • teškoće u govoru i razumevanju jezika
  • problemi u vidu

Kod aneurizme koja pukne šanse da bolesnik umre su 30-40%. ukoliko preživi, ozbiljno oštećenje u mozgu se viđa u 20-35%. 15-30% ima samo blage poremećaje. Ovi postoci važe i za aneurizme koje su lečene.  Lečenje nece smanjiti oštećenje, ali sprečava nastavak krvarenja da bi se sprečile još veće posledice ili smrt pacijenta. Kako se aneurizme leče: Zavisno od mnogo faktora, mesta gde se nalaze, da li su pukle ili nisu, kakve su po obliku, kvalitetu.... O ovome ipak odlučuju oni kojima samo specijalizacija traje 6 godina!!!
Zavisno od toga kako je lečena, dalje praćenje se nastavlja na 6, 12 meseci...







2 коментара :