analytics

24 новембар, 2012

INFARKT- SIMPTOMI KOD ŽENA


Svi smo videli scene na filmu u kojima čovek dahće, hvata se za grudi i pada na zemlju. U stvarnom životu, ako infarkt dobije žena, scena ne mora biti tako dramatična. Iako se bol u grudima opisuje kao da Vam neko sedi na grudima, ipak kod žena infarkt moze proći čak i bez pritiska u grudima. 
Umesto toga, mogu osećati samo nedostatak vazduha ili bol u donjem delu grudi ili gornjem delu stomaka. Može se javiti vrtoglavica, omaglice, bolovi u leđima i isrpljenost. Čak i kada su tegobe jedva primetne, posledice mogu biti smrtonosne, ako se odmah ne leči.

"Mislila sam da je neki grip" - vrlo je često mišljenje pacijentkinja. Žene su sklonije da tegobe pripisuju manje opasnim uzročnicima. "Mislila sam da je to od kiseline" ili zbog kicme ili starenja. 

"Zene to rade", navodi Goldberg, jer na prvo mesto u životu stavljaju svoje porodice. Drugi razlog je što veliki broj žena ne može da prihvati ideju o mogućem infarktu.
     
Svake 34 sekunde neko u svetu dobije infarkt. Infarkt nastaje kada se neka od važnih arterija, koje srcu donose krv, zapuši. Tada srce, koje je mišić, nema dovoljno krvi , odnosno kiseonika koji dobija krvlju, i tako neki njegovi delovi slabe i odumiru. Zatvaranje krvnog suda nastaje u sekundi, ali da bi nastalo, krvni sud (u najvećem broju slučajeva), već mora biti sužen. To suženje, koje je kombinacija samog unutrasnjeg zida krvnog suda, masti i drugih supstanci zovemo plak. 
     
Ako otvorite ovaj link ispod, videcete ovo na slikama
Watch an animation of a heart attack.

     

infarkt-simptomi-kod-zena
Čak iako žena posumnja da su tegobe zbog infarkta, popiće Aspirin i neće pozvati "hitnu pomoć". Sam Goldberg smatra da je dobro nešto uraditi za sebe:

  • zakažite sastanak kod lekara da biste procenili svoj rizik za nastanak infarkta
  • prestanite da pušite. Postoje neki podaci koji kazu da se prestankom pušenja već za godinu dana rizik za nastanak infarkta smanjuje za 50%
  • vežbajte 30 minuta na dan. Time smanjujete ne samo rizik za nastanak infarkta vec i moždanog udara (šloga)
  • jedite hranu koja manje goji  (meso, voće, povrće)
INFARKT, SIMPTOMI KOD ŽENA

Ukoliko osetite da vas nešto "steže" u grudima, pritiska ili boli u sredini grudnog koša obratite pažnju na to.  Ukoliko traje više od nekoliko minuta i ponavlja se, obavezno se javite lekaru.       
Bol ili nelagodnost se mogu javiti i u jednoj ili u obe ruke. Kao što se i sam bol u grudima može proširiti na ruku(e). Međutim, bol se može javiti i u leđima, vilici, vratu ili stomaku.
Takodje, može se javiti samo nedostatak daha, bez ikakve nelagodnosti. Tu je i niz drugih znakova, kao što su hladan znoj, mučnina...

Ipak, daleko najčešći simptom je bol ili nelagodnost u grudima i kod muškaraca i kod žena. Međutim, kod zena su nesto češći i/ili drugi simptomi.
    
Ukoliko osetite ozbiljne tegobe, ne čekajte duže od 5 minuta da pozovete hitnu pomoć.


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.