analytics

10 новембар, 2012

Varfarin.....i aritmija apsoluta.....i to je to


      Bolesnici koji imaju aritmiju apsolutu ili atrijalnu fibrilaciju (različiti nazivi za istu pojavu) imaju veći rizik za nastanak trombića. To je zato što njihovo srce ne pumpa srce dovoljno efikasno kao kada postoji ujednačen ritam. Ovo znači da oni imaju  veći rizik za nastanak šloga. On nastaje kada neki od tih trombića ode u mozak i zapuši neku od arterija koji ishranjuju mozak. Zbog ovoga, ovim bolesnicima se proporučuje takozvana antikoagulantna terpija. Ona bi trebalo da umanji stvaranje trombića. Neki bolesnici uzimaju samo kratko nakon kardioverzije, a neki ceo život. Nije samo nepravilan ritam razlog za ovu vrstu terapije. Daje se ona i u mnogim drugim stanjima i bolestima. 


      Ukoliko se proceni da bolesnik može da vodi računa o uzimanju leka, da meri redovno tkz. INR iz krvi, onda terapiju treba započeti što pre. Treba voditi računa kod procene ko je može uzimati a ako ne, da na kraju ne bi na kraju bila kontraproduktivna. Ima još lekova koji se koriste za istu svhu kao što su Aspirin, i heparin pored varfarina. Deluju različitim mehanizmima. Lekar je taj koji procenjuje koji je vid terapije najbolji da kog bolesnika. Ova procena zavisi od mnogih faktora. Najbitniji su visina krvnog pritiska, ima li bolesnik šećernu bolest ili ne, da li je nekada imao šlog i koje je on vrste bio. 
     I ne zaboravite da se varfarinom truju pacovi po parkovima (doduše u njegovoj velikoj količini). Mi ljudi smatramo da kada neku drugu vrstu ubijemo iskrvarivanjem činimo to na "human" način, te to istim i ijmenom i zovemo. 
  
http://www.nice.org.uk/nicemedia/live/10982/30056/30056.pdf


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.