analytics

29 октобар, 2012

ovo je Milivoje Bulatovic jos pre 20g govorio


   Francuska je dugo vazila za zemlju u kojoj  ljudi uzimaju vise lekova nego sto je potrebno.      
   Nedavni skandal oko leka za lecenje secerne bolesti koji je doveo do 500 umrlih, otvorio je mnoga pitanja za tu temu.



    Izasla je knjiga ciji su autori lekari. Ova knjiga tvrdi sa je polovina od svih lekova beskorisna ili je stetna. Knjiga je prodata u 200.000 primeraka za dva meseca od kako je objavljena. Neki kazu da je knjiga napisana lose i opasno. Autori knjige su Filipe Cak direktor Neker Instituta, i Bernard Debre lekar i politicar. Oni tvrde da je knjiga zasnovana na njihovom 40-godisnjem iskustvu u francuskom zdravstvenom sistemu i analizi 20000 medjunarodnih naucnih publikacija.
    Pre pisanja knjige, Nikola Sarkozi ih je angazovao da izvestavaju o skandalu u vezi sa pomenutim lekom Benfluorek koji se koristi za lecenje secerne bolesti. Njih dvoje tvrde da je ovaj skandal samo vrh ledenog brega.    
    Lekari prepisuju suvise lekova, cesto bez ikakve koristi za pacijente, a onda drzava podize racun za iste.
    Mnogi od lekova za lecenje secerne bolesti se prepisuju sa jefitnim i korisnim meforminom, a to uslovljava da se metformin prodaje po visoj ceni.
    Statini se prepisuju da sprece raznolike stetne dogadjaje vezane za kardiovaskularni sistem iako brojne studije pokazuju da zapravo nemaju zeljene efekte. 7 miliona Francuza ih uzima i trosi 2 milijarde eura godisnje na pijenje statina.
    U knjizi se pominju i kvazi lecenja Flavanoidima i trimetazidinom i da ihtreba povuci iz upotrebe.




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.