analytics

28 јул, 2012

KOŽA NAS ČUVA

Dugo se mislilo da je koža samo fizička barijera od napada agresora. Sićušni proizvđaci iz žlezda oko dlaka omogućavaju razna staništa mikroorganizama koji se bore protiv neprijatelja. Većina njih bezopasno živi kod domaćina, ali oni nisu tu samo posmatrači.
 

       
Mikroorganizmi (plavi na ovoj slici) žive oko folikula dlake i mogu da menjaju odgovore imunih ćelija.
 
"Niko nije imao nikakvu predstavu o tome koliki bi uticaj to mogao biti, ali vidimo da je on jednako veliki kao i njihov uticaj u crevima" kaže Kertis Hutenhover sa Harvarda. Tako su ispitivane dve grupe miševa, ona sa i bez bakterija na koži. 

Da bi isključili uticaj bakterija u crevima dali su antibiotike.  Potvrdili su da je Stafilokokus Epidermidis najvažnija među njima (normalni je stanar naše kože). Postojanje samo ove vrste bilo je dovoljno da se povrati proizvodnja jednog proteina od strane T ćelija u koži, a ne iz creva. Isto se dogodilo kada je Lajsmanija major napala miša. Glavnu ulogu u flori kože ima lokalni iimunitet.

Činjenica da smo pronašli da zaštitni imunitet potiče od kože, a ne iz creva, je specifičnost koja nam je nedostajala u ranijim istraživanjima. Nakon 10 godina istraživanja flore u crevima dolazi red na kožu, kaže Li Gut.

IZVOR: NATURE



.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.