analytics

30 април, 2012Crtice dokora iz intenzivne nege:
    Radio sam u odeljenju inenzivne nege (IN). Pre neki dan sa brojao bolesnike, i otkrio sam da je vise od polovine njih koji su tamo, samo sebe dovelo dotle. Lecio sam 60-godisnju gospodju sa hronicnom opstruktivnom bolescu pluca (HOBP), koja je zvala "hitnu pomoc" zbog gusenja. Kada je "hitna pomoc" dosla, ona je rekla da sacekaju malo, da zavrsi tek upaljenu cigaretu. Vise puta je vec bila intubirana zbog pogorsanja svoje bolesti, a jos vise puta od toga je boravila u jedinici intenzivne nege. Ranije kada bi napustila IN, prvo sto bi uradila bilo je da zapali cigaetu. Ovaj put ne veruje da ce se to odigrati. Posle vise nedelja na respiratoru, ona nam je rekla da prestanemo sa lecenjem i da je pustimo da umre. 
       Ovakvih prica bilo je vise. Bolesnik sa cirozom jetre koji je aktivno pio, krvari na smrt iz variksa jednjaka, a ja gledam 30-u jedinicu razlicitih krvnih produkata koji se pokazuju uzaludni. Dijabeticar star 20g je ponovo zbog ketoacidoze u IN je odbija da uzima Insulin. Pored njega je tu bolesnik sa edemom pluca jer odbija hemodijalizu. 
       Ovo jeste uobicajeni dozivljaj, gde poneki medicinski heroj ne moze izleciti ono sto bolesnik sam sebi moze da uradi. Shvatio sam takodje da je moj posao u intenzivnoj nezi da produzi smrt.


http://www.kevinmd.com/blog/2012/04/heroic-measures-cure-people-live-lives.html

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.