analytics

11 март, 2012

Kafa je super


      Evo jos jednog clanka koji nam dozvoljava da pijemo kafu do mile volje. Istina, nije ni logicno da je kafa stetna. Kafa je plod, a kao i svaki plod, i ona sadrzi najbolje od prirode. Priroda u plod stavlja najbolje od sebe, da bi se plod kao takav odrzao i razvio, i nastavio vrstu. Isto je i sa jajima koje jedemo. Ali, da se vratimo na nova istrazivanja.
      Roiters jos 1. januara javlja da ljudi koji piju kafu nemaju povecan rizik od nastanka bolesti srca, mozdanog udara ili raka, i da imaju manje sanse zarazvoj secerne bolesti od onih koji je ne piju. Dr Ana Floegel kaze da je od pocetka ispitivanja uticaja kafe, bilo oprecnih rezultata. Ovo je bio glavni razlog zbog cega je zapocela potpuno novu studiju o uticaju kafe.
       Ispitivano je 42.000 odraslih Nemaca. Ispitivane su njihove navike u ishrani, fizicka aktivnost, i njihovo zdravstveno stanje. 9 godina kasnije, otkrili su da kafa nije stetna. Vodilo se racuna i o kolicini kafe na dan. Oni koji piju vise od 4 soljice dnevno imaju manju sansu za razvoj secerne bolesti od onih koji je ne piju, ili je piju manje. Ovo se poklapa sa ranijim rezultatima koji su isti. Rizika je manji za nastanak dijabetesa tipa 2. Eksperimenti na zivotinja su pokazali koje su to supstance koje se nalaze u kafi, a koje su za nas dobre.

Izvor: http://bit.ly/zbuAYd
Am J Clin Nutr 2012.
 http://www.medscape.com/viewarticle/759575?src=mp&spon=2

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.