analytics

20 март, 2012

dijabetes i nastanak sloga


        Dijabetes je nezavisno povezan sa nastankom mozdanog udara. Ovo su Janghorbani i njegove kolege objavili jos u julu 2007. Pracenje je nastavljeno i kod onih ljudi koji 2007 nisu imali dijabetes, a dobili su ga u godinama posle.
         U casopisu "Stroke" je 1. marta objavljeno da bolesnici se bolesnicima sa secernom bolescu rizik svake godine povecava za 3%, a utrostrucuje na 10g. Naucnici nisu bili iznenadjeni povecanim rizikom nego velicinom povecanja rizika.
       Povecanje rizika nije toliko veliko u prvoj deceniji od nastanka dijabetesa. Ali, naglo se povecava u drugoj. Od 26 miliona Amerikanaca sa dijabetesom, vise od polovine su mladji od 65g. I zbog problema sa gojaznoscu, novi dijabeticari bivaju sve mladji i mladji.  Jedna trecina dijabeticara ostaje nedijagnostikovana, anjacesce je u momentu dijganostikovanja, bolest trajala vec 4-7g.
        Iako dobra kontrola glikemija ne moze da smanji rizik od nastanka mozdanog udara, prateci problemi kao sto su visok krvni pritisak i dislipidemije ga udruzeni, jos povecavaju.
Stroke. Published online ahead of print March 1, 2012
http://www.medscape.org/viewarticle/760050?src=cmemp


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.