analytics

25 фебруар, 2012

Komplikacije u trudnoci za 30% povecavaju kasnije rizik za nastanak KVB



       20.februar (Bristol, Velika Britanija) - Ova nova studija nam pomaze da ukazemo na to da komplikacije u trudnoci kao sto je preelampsija i trudnicki dijabetes prestavljaju rizik za nastanak buducih kardiovaskularnih bolesti (KVB).         
     Hipotezu je najpre postavio dr Abigail Fraser (University of Bristol, UK) sa saradnicima, otkrivsi da zene koje su imale trudnicki dijabetes ili preeklampsiju tokom trudnoce, imaju 30% povecan rizik za nastanak kariovaskularnih oboljenja u odnosu na trudnice koje nisu imale ove komplikacije. Kod trudnica koje su imale dijabetes tip 2, rizik je povecan za nastanak dijabetesa tipa 2. Trudnicama koje su imale preeklampsiju, opasnost dolazi zbog veceg broja faktora rizika.
       Ispitivanje su zapoceli jos ranih '90. godna, sa 3146 zena, tokom 18g nakon porodjaja. Prosecne godine zena su bile 48. Pokazali su da 29.8% zena ima bar jednu komplikaciju tokom trudnoce, 5.2% dve komplikacije i 0.8% tri komplikacije.
       Preeklamspija je definisana kao sistolni pritisak visi od 140mmHg, i dijastolni visi od 90mmHg, merenih posle 20. nedelje trudnoce, ali sa proteinima u urinu. Gestacijska hipertenzija su iste vrednosti, ali bez proteina u urinu. Preeklampsija, gestacijska hpertenzija, gestacioni dijabetes i radjanje beba sa malom telesnom tezinom, sve u to faktori rizika za nastanak srcanih bosti u srednjem dobu. Gestacioni dijabetes je bio povezan sa visim nivoom glukoze i Insulina naste. Preeklampsija sa povecanom telesnom masom, vecim obimom sruka, visim sistolnim i dijastolnim krvnim pritiskom, Insulinom, Proinsulinom, trigliceridimima.
       "Ne bih rekao da je preeklamsija prediktor kardiovaskularnih oboljenja, ali je povezana sa vise faktora rizika za tu vrstu oboljenja. Za trudnicki dijabetes je vazno da je povezan sa kasnijim dijabetesom tipa 2, i njegovim uticajem za nastanak kardiovaskularnih oboljenja".
http://www.medscape.com/viewarticle/758921?src=mp&spon=2



Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.