analytics

09 јануар, 2012

VREME JE ZA PROMENE

Ko nije u potrazi za ishranom ovog meseca? Da li se i Vi rešavate da izgubite na težini. Evo pomoći. Danas, U.S. News & World Report's Best Diets 2012, na osnovu 25 različitih dijeta. 
Pobednik je DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension), dijeta koja je planirana da spreči visok krvni pritisak i proglašena je najboljom u toj kategoriji.


   
Sledeći su bili TLC, ishrana bogata vlaknima, malo masti, napravljena od strane Nacionalnog instituta za zdravstvo u Americi.
Dijeta klinike Mejo, Mediteranska i Weight Watchers dijeta su podelile treće mesto. Dijeta klinike Mejo uključuje hranu sa niskim kalorijskim unosom. To su voće i povrće, a to omogućava veći unos hrane. Mediteranska obuhvata integralne žitarice, sveže voće i povrće, od masti maslinovo ulje, i umerenu količinu crnog vina. Weight Watchers ima dosta voća, povrća, integralnih žitarica, malo masti i mleka.
Komisija je sačinjavala 22 stručnjaka, i njihov je savet da se dijete pri vrhu koriste razumno, a one na kraju liste ne koristite. Na kraju liste su Dukan dijeta, sa mnogo proteina, malo masti i malo ugljenih hidrata. Zatim Paleo dijeta koja podstiče hranu drevnih lovaca u kojoj se nalazi voće, povrće i proteini. 

Ipak, kada bi ih pacijent pitao šta da izaberu, Dr Katz bi odgovorio: "Vi ste gazda u Vašim kolima. Vi idete u kupovinu.....sviđa mi se ideja podrške" Dr Andrea Giancoli smatra da je najbitnije šta Vi želite da postignete dijetom. Da li da jedete bolje? Da oslabite? Da sprečite ili kontrolišete dijabetes?
Ovi stručnjaci su dalje ocenjivali dijete... 

Najlakše se drže: Weight Watchers, Janny Craig i Mediteranska dijeta
Za mršavljenje su najbolje: Weight Watchers, Biggest Loser, i Janny Craig    

Najbolje dijete za dijabetičare su: Biggest Loser i DASH su na prvom mestu, a slede ih dijeta klinike Mejo, Ornish, i veganska dijeta. 
Najbolje dijete za kardiovaskularni sistem su: Ornish, TLC, DASH    

A za bolji način ishrane preporuka su: DASH, TLC i Mediteranska dijeta
Savet: pre nego što počnete sa dijetom, razmislite da li se ona uklapa u Vaš životni stil? Ako dijeta to zahteva, da li ste spremni i da li imate vremena da pripremate tu hranu? Dr Frantz smatra da je većina ljudi uspešna prvih šest meseci dijete. Pravo pitanje je šta će se desiti u sledećih šest?!
Nema savršenih dijeta, sve imaju dobre i loše strane i ograničenja.

Izvor: Medscape


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.