analytics

15 јануар, 2012

MARATON - OPASAN ILI NE

Januar 11, 2012 (Boston, Masacusets) Učešće na maratonu i polumaratonu vezano je za nizak stepen rizika od srčanog udara i iznenadne srčane smrti. Tako pokazuju nova istraživanja. Kada se javi, iznenadna smrt je češća kod muških maratonaca u sklopu hipertrofične kardiomiopatije i koronarne bolesti.


    
Dr Aaron Baggish kaže da je manja šansa da sredovečni maratonac dobije iznenadni zastoj srca od nekog od njegovih kolega koji trče triatlon, ili uopšte nekog ko uobičajeno redovno trči. Izgleda da se maraton dobro podnosi i broj maratonaca je udvostručen od 2000. godine.
Istraživani su maratoni od 2000-2010. U ovom periodu maraton je trčalo 10.9 ljudi, a 59 je doživelo infarkt srca. Od ovog broja, 40 je trčalo maraton, a u 86% su bili muškarci, prosečne starosti 42 godine. Za 31 od 59 je dostupna medicinska dokumentacija, 8 je preživelo. Učestalost iznenadne smrti je 0.39 na 100 000 trkača. I ponovo učestalost je bila veća kod maratona nego kod polumaratona. Ovde su preživeli bili stariji od onih koji su umrli, imali se veći broj ranije završenih maratona i imali su svog stalnog doktora.
   Neki posebni saveti nisu dati, sem saveta da se veci broj stanovnika obuči da radi kardiopulmonalnu reanimaciju. Učenje je lako, nije skupo, a to je najvažniji faktor da li će neko živeti ili umreti.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.