analytics

13 децембар, 2011

VIŠE VEŽBANJA, A MANJE MRŠAVLJENJA PRODUŽAVA ŽIVOT

To je nova studija dokazala. Znam da svaki dan dobijamo nekakve rezultate studija, i ko zna šta je konačno od svega toga tačno. Pitanje postavljam, jer u tim studijama malo ko ili niko ne prati međusobne uticaje faktora rizika, već odvoji svaki, pa same za sebe upoređuje.


Ovo je najčešći vid studija. Ali, ima vremena, u nekoj kariki ovog lanca istraživanja o dugovečnosti, nešto ćemo utvrditi zasigurno. Koji su to sigurni faktori dugog života, za sada su tajna.
5. decembra je u poznatom časopisu Circulation objavljeno da oni koji se bave nekom fizičkom aktivnošću, nezavisno od toga da li su ultra mršavi kao maratonci, duže žive od onih koji se ne bave ničim. Prevashodno su sačuvani od kardiovaskularnih uzroka smrti. Praćenje je rađeno 11.5 godina na 14 435 ljudi, a 90% ispitanika je bilo sa manje ili više povećanom težinom. Pokazano je da se smrtnost sa svakim MET smanjuje za 15%. MET je jedan vid metaboličkog ekvivalenta koji mi koristimo u ispitivanju, i 15% predstavlja veliko smanjenje. Takođe,  ovo se računa kao nezavistan prediktor mortaliteta. 
       




Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.