analytics

11 децембар, 2011

MUŠKARCI, KO RADI - RADILO MU SE O GLAVI

Evropska komisija je nedavno objavila ozbiljan podatak o dugovečnosti evropskih muškaraca. Njihovo zdravstaveno stanje je uslovljeno sopstvenom biologijom, kulturom i socioekonomskom situacijom. Ovo ispitivanje je bio ogroman poduhvat. Obuhvatao je 290 miliona muškaraca iz 27 zemalja članica EU i 3 zemlje kandidata.


Ono što je najvažnije u ovom istraživanju, to je da je umiranje mnogo veće kod zaposlenih muškaraca nego kod zaposlenih žena, čak 210% više. Računalo se od 15-64 godine u životu muškarca i pokazano je da godišnje umire 630 000 muškaraca naspram 300 000 žena. To znači da će 2060. godine biti 32 miliona više muškaraca preko 65 godina, a 24 miliona manje muškaraca od 15-65 godina.
Situacija za mlade žene te 2060 godine neće biti nimalo sjajna!
Samo Irska ima zdravstveni plan posvećen radno sposobnom stanovništvu muškog pola. U drugim zemljama, sve se računa kao "one size fits all (sexes)". Čak i tako, obraća se mala pažnja na poboljšanje uslova rada radnika oba pola, i zabrana pušenja u radim prostorijama - s tim što lično ja ovo drugo ne razumem. U uticaj, ma kakav, pasivnog pušenja kao lekar ne verujem, a ni ne podržavam.

 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.