analytics

29 децембар, 2011

ČOKOLADA ZA NOVU GODINU

Tamne čokolade i kakao pomažu u snižavanju krvnog pritiska i boljem profilu masti u krvi. Smanjuje i kardiovaskularne komplikacije, a naročito umanjuje mogućnost nastanka šloga. Ovi zaključci mogu promeniti stavove lekara u vezi sa njom. Kakao se u vidu čokolade ili samog kakaa koristi hiljadama godina, ali je ona proteklih godina ipak demonizovana, jer dovodi do gojaznosti i shodno tome lošeg zdravlja.

   
Međutim, čokolada sadrži flavanoide koji imaju antioksidansna (žastitna) svojstva. Takođe, sadrži velike količine stearinske kiseline, zasićenih masnih kiselina koje NE dovode do povišenja masnoća u krvi, kao što je slučaj sa drugim vrstama masti. Čokolada je dokazala metaboličke efekte na smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Rađena su ovakva istraživanja i pokazalo se da poboljšavaju unutrašnji zid krvnog suda, onaj koji i biva oštećen u aterosklerozi, kao i, već pomenuti, krvni pritisak. U 13 studija, ovo se pokazalo kao tačno. To nije veliko sniženje krvnih pritiska, tek za nekoliko milimetara, ali ako znamo da tih nekoliko milimetara mogu biti kobni za nastanak šloga, onda je tih nekoliko milimetara jaaako veliko. Povećava količinu azot oksida, koji, takođe, povoljno deluju na krvne sudove, naročito kod pušača, ali i na potenciju. 
Značajan boljitak čokolade se vidi u vrednostima holesterola, triglicerida, HDL,  LDL. Takođe smanjuje mogućnost nastanka dijabetesa, i to mnogo više među muškarcima. Čokolada nije jedini proizvod koji sadrzi flavanoide. Ima ih u zelenom čaju i u soji. Treba napomenuti da od ova tri proizvoda, čokolada ima najjače protektivne efekte. Ne treba se zabrinuti ako kada počnete da pijete zeleni čaj merite krvni pritisak nesto viši nego uobičajen.  To je očekivano, i to Vas  neće ugroziti, a pritisak će se i pored daljeg uzimanja čaja vratiti na ovu vrednost pre nego što ste počeli da ga pijete.  Ista situacija, kao i kada pijete kafu.
Što je čokolada tamnija, ima više flavanoida. Bela čokolada skoro da ih i ne sadrži. Mehanizam kojim čokolada smanjuje mogućnost nastanka šećerne bolesti i reguliše masti u krvi, nije sasvim poznat. Gojazni koji su jeli čokoladu pa i druge slatkiše, imali su sve zdravstvene parametre bolje nego oni koji su se gojili jedući velike količine "slane" hrane. 
Čovek ne zivi na hlebu. Ne živi ni na povrću. Čovek je mesožder, svaštožder. Savremena medicina od običnog čoveka zahteva i pravi askete. Dugoročna displina, sem u slučaju asketizma, NIJE moguća. To je dokazano!!!!!!! Prema tome, ne vidim potrebe da mi lekari toliko maltretiramo ljude. Kada se uzmu u obzir svi boljici, onda vino, kafa i čokolada ulepšavaju život, a i popravljaju zdravlje. Za pušenje ne mogu ništa reći još uvek, jer više, kažem više, jer je nekada bilo takvih članaka, a i knjiga, ne postoje nikakvi dokazi da može i da ne šteti zdravlju. Zato postoje mnogobrojni vrlo sumnjivi podaci iz raznolikih jos smešnijih studija koji samo što ne pokazuju da ne samo što pušenje ubija Vas, nego i celokupnu galaksiju pored naše. Kada nauka ponovo bude manje doktrinarna, i to će se ponovo pojaviti. 


Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.