analytics

23 новембар, 2011

ŽIVI ZDRAVIJE, ŽIVI DUŽE

Telomere su zaštitni deo DNK proteinski kompleksi na kraju linearnog hromozoma. Predstavljaju hromozomsku stabilnost. Pokazano je da su one kraće kod bolesnika sa teškim oboljenjima, mahom malignim bolestima, i kao takve mogu predstavljati prognostički marker.Za sada se smatra da se ovo skraćivanje  može usporiti ćelijskim enzimom telomerazom. 
Nauka kaže da životne navike podstiču nastanak kardiovaskularnih oboljenja i raka. I kao takve, životne navike mogu negativno uticati i na dužinu telomera. Urađena je analiza u trajanju od tri meseca. Ideja je bila da dokaže da poboljšanjem navika, i dužina telomera može da se poveća. Ispitivano je 30 muškaraca kojima je biopsijom konstatovan rak prostate. Dogovoreno je da tri meseca promene životne navike,  a merenje dužina telomera je vršeno pre početka promena i na kraju. 
Pokazano je da su se telomere produžile nakon promena životnih navika. Ovo je za sada jedina ovakva studija. Moramo još sačekati  da bi imali defitivno misljenje.Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.