analytics

13 новембар, 2011

MALO? MNOGO?

        Vratio se čovek od lekara i usput ka kući svrati do komšinice na kafu da prepriča kako je to sve tamo bilo.
       - .... i na kraju napisa on meni lekove koje treba da pijem. Krenem kući, platim pregled, i lekar od nečeg treba da živi.
Usput svratim u apoteku, kupim te lekove, platim, i apotekar od nečeg mora da živi. Izađem iz apoteke, bacim lekove u đubre, i ja moram od nečeg da živim...."
Jutros sam pila kafu sa staaaarim prijateljima, i gledala jednu otpusnu listu. Radilo se o kardiološkom bolesniku. U otpusoj listi je bilo tačno 11 lekova!!!! Da, da....... 
       Veeeeeliki sam obožavatelj savremene farmakologije, i smatram da su lekovi i pravljeni da ih pijemo. Bez njih bi naš život bio u svakom slučaju teži, a možda i kraći. Volim i sama da ih uzimam, čim se za to ukaže i najmanja prilika :). Ipak, mislim da je lakše, bezbolnije, zdravije i komfornije piti manje lekova, kada se već mora.
       Da li ste primetili kako se sa godinama broj lekova koje uzimamo sve više povećava? Mi lečimo iste bolesti koje su postojale i ranije. Sada smo kao pametniji i više znamo, pa više lekova primenjujemo?! Pri tome sve je više lekova koji u sebi već imaju po dva leka..... Da li je to zaista potrebno? Koja će to jetra ili čiji bubrezi sve to kada popijemo na kraju preraditi i njihove nepotrebne sastojke izbaciti? Gde su potencijalni neželjeni efekti svih tih lekova? Gde su međusobne interakcije? Da li su svi novi lekovi bolji od starih?        
      Svakako ne, naročito ako se kao primer uzmu propranolol, ibuprofen, metilprednizolon, aspirin, penicilin......... Novi su skuplji, u modi su..... pored ovolikih izazova, teško je lečiti se i živeti normalno.........da, volim modu......ali dobre stvari traju večno!




     

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.