analytics

20 новембар, 2011

GORKA PRIČA

Žena 53, dolazi  u hitnu službu zbog mučnine i povraćanja. Tegobe počinju veče pre dolaska kod lekara, a povraćanja se javljaju na oko sat vremena. Ima malu nelagodnost u grudima i stomaku bez drugih tegoba i bez temperaure. Negira druge tegobe. Ne boluje, od lekova uzima atrovastatin, koji retko izaziva hepatitis. Ništa drugo od lekova  nije uzimala.

Tokom pregleda, registruje se značajno niža frekvenca srca, 36/min, sa regularnim ritmom i normalnim krvnim pritiskom. Celokupni preostali nalaz normalan. EKG ovde neću opisivati. Laboratorijski rezultati su u bili dobri sem nesto vise vrednosti kalijuma. S obzirom na neke od pomenutih okolnosti, posumnjalo se na neki vid trovanja, slučajnog ili namernog. Bolesnica navodi da je poslednja dva dana jela salatu od maslačka. Maslačak nije otrovan, naročito kada se jede u malim količinama. Krucijalni podatak daje bolesničin suprug. navodio je biljke koje se nalaze u njihovoj basti, i tako se stiglo do rešenja. U bašti postoji kukurek (Digitalis purpure) koji je prepun digitalisa koji ima veliki uticaj na srce, i gorak je. Berući maslačak, slučajno je zahvatila i vrlo malo kukureka, jela dva dana salatu samo uz ručak, i došlo je do trovanja.
Kod ove bolesnice, sve se lepo završilo. Ovo je opomena da se i sa biljkama kojima tradicionalno mnogo verujemo, mora mnooooogo voditi računa.

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.