analytics

20 новембар, 2011

LJUDI, POLITIKA I MATIČNE ĆELIJE

Do nedavno, izgledalo je kao da je u buduće savezno finansiranje embrionalnih matičnih ćelija rešeno. Obama je ukinuo Bušove zabrane istraživanja na embionalnim matičnim ćelijama. Međutim, 2012g u SAD ovo pitanje još nije rešeno. 

Pored finansijskih dilema, tu su i moralne dileme. Postavlja se pitanje da li Amerikanci uopšte ovakva istraživanja prihvataju i odobravaju? Da li su protiv čak iako znaju da će onda mnoga lečenja bolesnicima zauvek biti nedostupna? 55-60% Amerikanaca odobrava, 30-41% ne odobrava istraživanja (2010g i 2011g). Republikanci (oko polovine) su generalno više za zabranjivanje od demokrata (jedva trećina).
U 33 evropske zemlje su postavljena ova pitanja. Da li istraživanja na embrionskim matičnim ćelijama treba zabraniti u njihovim zemljama? Kako je prethodno istraživanje pokazalo da i religioznost utiče na ove odluke, i ovo pitanje je analizirano, kao i pitanje stranaka u datim zemljama. Istraživanja najviše podržavaju sledeže zemlje: Island (71%), Norveška (69%), Švedska (67%) i Velika Britanija (65%). Ipak, u četiri zemlje vežina stanovništva se protivi ovakvim istraživanjima. U Austriji (60%), Luksemburgu (54%), Grčkoj (54%) i Sloveniji (54%). Ovakvo mišljenje je zastupljeno i u Nemačkoj, Sloveniji, Letoniji i Turskoj.  U pogledu religioznosti, oni koji su manje religiozni, vise su za ovakva istraživanja, i obrnuto. U SAD je stanje ovakvo: oni koji su "bez vere" u samo 18% su za zabranu ovih istraživanja. To podrazumeva da u crkvu idu manje od jednom godišnje ili nikad. 40% onih koji idu u crkvu jednom nedeljno ili češće ne podržava istraživanja.
          

   

 
    

    


    
    

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.