analytics

27 октобар, 2011

Holter AMP, dvadesetčetvoročasovno praćenje krvnog pritiska

Već smo govorili o važnosti koriščenja holtera AMP u dijagnostici i terapiji hipertenzije. Sada bih samo pomenula da ga je i "National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) guidelines" Velike Britanije, uvrstio u neophodan metod kako pri samoj dijagnostici, tako i pri daljem praćenju lečenja hipertenzije.
Iako je kućni samomerač važan i neophodan u kontrolama, holter AMP je u prednosti jer ima mogućnost jako velikog broja merenja tokom 24h, zatim može otkriti "masikarnu hipertenziju", videti da li postoji dovoljan pad krvnog pritiska noću što je naročito važno za bolesnike sa bubrežnom bolešću, kao i eleminisati "fenomen belih mantila".


Jedan od najpoznatijih naučnika dr Tom Pickering koji se bavio hipertenzijom je divno savetovao: "sve dok kod kuće merite jednak ili niži od 125/75mmHg, nastavite. Onog momenta kada on pređe 135/95mmHg, vreme je za holter AMP. 
Sledeće godine će o ovome biti još više reči kada konačno bude saopšten JNC 8 (Eight Report of the Joint Committe on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment and High Blood Pressure). 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.