analytics

23 септембар, 2011

Bisfosfonati mogu imati neželjene efekte na srce

      Kod uzimanja lekova iz grupe bisfosfonata moguce su komplikacije na srcu. To je posebno izrazeno ukoliko se uzimaju Zolendronat i Aledronat. 
      Mehanizam kojim ovi lekovi izazivaju atrijalnu fibrilaciju nije sasvim jasan. Moguce je da ovi lekovi povecavaju osetljivost srca na poremecaje ritma, tako sto dovode do pada kalcijuma i fosfata.  Ovo je slicno kao u sekundarnom hipoparatiroidizmu (takodje prisutna hipokalcemija) koji nastaje kod bolesnika na hemodijalizi. Sveukupno, podataka malo da bi se doslo do nekih zakljucaka. Nisu nadjene razlike u koncentraciji kalcijuma i fosfata kod bolesnika koji su uzimali Zolendronat, imali atrijalnu fibrilaciju ili ne. Aktivnost zapaljenskih citokina tokom parenteralnog davanja bisfosfonata mogli bi imati neku ulogu u objasnjenju. To objasnjenje je da atrijalna fibrilacija ionako nije akutna komplikacija davanja bisfosfonata, s obzirom da se javlja nakon vise meseci parenteralnog davanja, ili godina nakon uzimanja na usta. Ovo nije jedini nezeljeni efekat. Zabelezeni su i simptomi slicni gripu tokom uzimanja bisfosfonata.
Kod žena sa velikim rizikom od nastanka atrijalne fibrilacije, a malim rizikom od preloma, treba ozbiljno razmotriti njihovu upotrebu.

 

Нема коментара :

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.